Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел с малка преднина в първата тренировка в Монако

Фетел с малка преднина в първата тренировка в Монако

34
0
Нико Розберг

Себастиан Фетел с Ред Бул направи най-добра обиколка в първата тренировка за 69-ото Гран при на Монако по улиците на Монте Карло тази сутрин. Той отново изпревари съперниците си във Формула 1 – втори остана Фернандо Алонсо (Ферари), пред Нико Розберг (Мерцедес), Фелипе Маса с второто Ферари и Люис Хамилтън (Макларън). Поне в първите 90 минути днес всички те демонстрираха близко темпо и обещаващ потенциал.

Съотборникът на Фетел Марк Уебър имаше проблем със смяната на скорости и така и не записа време. Михаел Шумахер пък се удари на първия завой Сен Дево, като преди това направи обиколка, отредила му място в средата на класирането.

Пилотите тестваха традиционно в първите 90 минути колите си само с твърдите гуми – този уикенд те са от типа софт. Това бяха по-меката смес в първите пет състезания и са вече сравнително добре познати на екипите. След обяд всички ще изпитат за първи път и единствения си комплект суперсофт, с който времената ще се доближат и до онова, което ни очаква в съботната квалификация.

През първата една трета от времето само пилотите в по-малките отбори и дебютантите като Серхио Перес и Пастор Малдонадо направиха серии от обиколки, като венецуелецът бе най-бърз и оглави класирането с 1:21.064 мин. Всички подобряваха времената си с всеки направен тур и отлагане на гума върху асфалта, който под приятните лъчи на слънцето се нагря до 39 градуса.

Почти в средата на времето на пистата излезе Марк Уебър, но след още един опознавателен тур се прибра в бокса. Маса също бе на пистата, завъртя бърза обиколка и поведе с 1:20.825 мин. Във втория си тур слезе до 1:20.490 мин, а след още един записа 1:18.582 мин! Фетел също излезе на трасето за първата си серия, но бе значително по-бавен (с над секунда) след същия направен брой обиколки от началото на сесията като Маса – общо 8 (2 в началото, после още една загряваща и след това 5 подред). Сериите на всички обаче бяха прекъснати заради разхлабен капак на шахта на стартовата права и събралата се там вода.

Алонсо бе със същата програма и 8 тура за 1 час, но бе на още по-голяма дистанция. Пилотите на Мерцедес и Макларън пък не бързаха изобщо да излизат и почти 30 минути преди края имаха само опознавателни обиколки. Всички се появиха заедно на трасето веднага след като тренировката бе рестартирана.

Хамилтън записа второ време след Маса – 1:20.168 – още в първата си бърза обиколка. В следващия свали до 1:18.770 мин, а с третия оглави класирането – 1:18.136 мин. После продължи серията си и след като за момент бе изместен, в края стигна до 1:17.350 мин.

Алонсо също демонстрира добра скорост и подобряваше времената си, като стигна до 1:17.492 мин. Розберг и Шумахер също имаха нелошо подобряващо се темпо в своите първи серии и Нико остана на 0,7 от топвремето на Хамилтън.

То обаче също не остана дълго на върха. Фелипе направи малко по-дълга серия и отново оглави таблицата с 1:17.316 мин.

В последните 15 минути вниманието се насочи към същинските серии за сутринта на Ред Бул, но Уебър все така си стоеше в бокса само с 3 направени обиколки.

Фетел обаче започна с добро темпо (четвърто време) втората си серия с единствения си комплект твърди гуми за тренировката, но след обиколка бе най-бърз – 1:17.309 мин. Поредицата обиколки за него обаче бе много по-къса от тези на съперниците и след бързия си тур се прибра в бокса. Бътън направи най-добър тур в тази първа тренировка с темпото на Алонсо и Розберг.

8 минути преди края всички бяха отново на пистата за следващите серии, когато Шумахер се удари на Сен Дево, след като много странно опита да спре колата, но тя се удари с дясната си част в стената от гуми.

В това време след направени корекции по колите и подобрилите се условия на пистата темпото на всички стана още по-високо, като Алонсо и Розберг отново оглавиха класирането, преди Фетел пак да ги изпревари и да слезе до 1:16.781 мин.

В последните обиколки Алонсо обаче подобри това време, но Фетел затвори серията си с нова топобиколка – 1:16.619 мин.