Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в последната свободна сесия на Сузука

Фетел най-бърз в последната свободна сесия на Сузука

44
0
Михаел Шумахер

Себастиан Фетел бе най-бърз и в последната свободна тренировка на пистата Сузука. Втори остана съотборникът му в Ред Бул Марк Уебър, а трети е Фелипе Маса (Ферари).

Екипите използваха твърдите гуми през първия половин час на сесията. Нико Розберг (Мерцедес) записа първото постижение (1:43.486 мин), но не бе съвсем доволен от баланса – оплака се от нестабилност на задната част. Той и съотборникът му Михаел Шумахер загубиха доста време във вчерашните изпитания (заради смяна на двигател и смяна на настройки плюс катастрофа), както и шотландецът от Форс Индия Пол ди Реста (инцидент).

30 минути след началото начело бе Себастиан Фетел – 1:33.215 пред Хамилтън (на 0,354 сек), Бътън (+0,406), Уебър (+0,467) и т.н.

Кими Райконен обаче бе само с пет тура със своя Лотус. Финландецът имаше проблем в задната част на колата. Когато най-после успя да излезе на пистата, се прибра след само една обиколка, тъй като не бе доволен от стабилността на Е20 и искаше промени в настройките. Нико Хюлкенберг пък се блъсна в бариерите на втория завой Дегнер, точно когато пилотите на топекипите – включително Фернандо Алонсо и Фелипе Маса с Ферари – излязоха с меки гуми на трасето. Форс Индия-та бе със сериозни повреди отпред и в лявата си част.

От Катерам-а на Хейки Ковалайнен пък изпаднаха компоненти. Вчера цялото задно крило на Виталий Петров се откачи в края на втората сесия.

Люис Хамилтън от своя страна поиска промяна на реглажите в своя МР4-27 в посока петъчните си настройки. Пилотите на Макларън са с различни програми в Япония, като Дженсън Бътън е и с наказание за смяна на скоростна кутия.

Михаел Шумахер излезе пръв 15 минути преди края на тренировката с тур с меки гуми – 1:32.918 мин. Той пък ще бъде преместен 10 места назад на грида (наказание за катастрофата с Жан-Ерик Верн в Сингапур). Райконен отново не бе щастлив и се обади, че предницата на колата му е твърде тежка, а задната част – с лошо поведение.

Последните 5 минути бяха най-заети на трасето, тъй като излязоха всички. Доста пилоти подобриха времената си, а начело излязоха състезателите на Ред Бул. Уебър бе най-бърз с 1:32.371, а Фетел бе втори с 0,128 сек по-слабо време. Германецът излезе пръв със следващия си бърз тур и остави Уебър на 0,235 сек зад себе си. Маса бе с трето постижение, докато Алонсо отиде 11-ти. Шумахер бе четвърти пред пилотите на Заубер Серхио Перес и Камуи Кобаяши.