Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в мократа трета сесия на Силвърстоун

Фетел най-бърз в мократа трета сесия на Силвърстоун

25
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел бе най-бърз в мократа трета свободна тренировка на пистата Силвърстоун. Втори в последния час за подготовка преди квалификацията за Гран при на Великобритания стана съотборникът му в Ред Бул Даниел Рикиардо. Трети и четвърти се наредиха пилотите на Лотус Пастор Малдонадо и Ромейн Грожан.

След цяла нощ дъжд на Силвърстоун продължаваше да превалява тази сутрин, но постепенно спря. Пистата започна да изсъхва в началото на сесията. Дженсън Бътън се обади по радиото, че вече има сухи места по трасето, чиято температура бе едва 20 градуса. Тази на въздуха бе 16 градуса.

Първите обиколки на повечето пилоти бяха направени с интермедии. Жул Бианки пробва и с гуми за мокра писта, но установи, че изсъхва много бързо, за да ги ползва. Същото стори и Кими Райконен, докато Валтери Ботас съобщи, че условията са значително по-добри, отколкото е очаквал. Никой обаче не бързаше с работата, тъй като прогнозата е, че следобедната квалификация ще е на суха писта, както и състезанието утре.

Междувременно в Маруся установиха проблем със скоростната кутия в колата на Макс Чилтън. Това сложи край на тренировката за него, тъй като механиците трябваше да я сменят.

Точно когато Нико Розберг съобщи, че вече е твърде сухо за интермедии, на отделни части на трасето пак заваля. Макларън например решиха, че няма смисъл да излизат в тези условия, тъй като не искаха да хабят гуми. Торо Росо обаче не прибраха пилотите си и първите времена бяха на Жан-Ерик Верн (1:55.236) и Данил Квял (1:56.404). Руският пилот каза по радиото, че управлението е доста трудно в тези условия.

В средата на последния час за подготовка преди квалификацията начело в класирането бе Даниел Рикиардо с 1:52.631 мин. В таблицата имаше едва дузина времена, а Ромейн Грожан демонстрира колко хлъзгаво е трасето, като едва не се удари в питуола. Френският пилот на Лотус обясни, че имал твърде ниско аеропритискане в задната част на Е22.

20 минути преди карирания флаг пилотите на Мерцедес, тези на Уилямс и Фернандо Алонсо не бяха дали време. Хамилтън излетя настрани на Стоу, както и Сутил на същото място, докато Фетел излезе пръв с 1:52.522. Използването на DRS бе забранено.

Бианки не удържа Маруся-та си – пак на Стоу – и се разби челно в предпазната бариера. Ударът строши предното крило, но би трябвало механиците да поправят болида навреме за квалификацията.

Десетина минути преди края на сесията заваля стабилно и мнозинството пилоти се прибраха по боксовете, след като почти не остана състезател, неизлетял от трасето. Фетел остана най-бърз, следван от Рикиардо, Малдонадо, Грожан, Адриан Сутил, Квят, Кевин Магнусен, Бътън и т.н. Алонсо, Розберг и Хамилтън не направиха тур за време.