Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в първата тренировка на Силвърстоун

Фетел най-бърз в първата тренировка на Силвърстоун

44
0

Себастиан Фетел с Ред Бул постигна най-добро време в първата тренировка на пистата Силвърстоун тази сутрин преди Гран при на Великобритания. Втори остана съотборникът му Марк Уебър, а трети и четвърти са големите им съперници от Браун Гран при – Дженсън Бътън и Рубенс Барикело. Тренировката, която всъщност почти никой във Формула 1 не гледа, защото хората се тълпяха около пристигналия Макс Мозли и домакина му в лъскавия си моторхоум Бърни Еклестън, подсказа изключителен напредък при тима на Ред Бул. Техните пилоти демонстрираха отлична скорост от самото начало на работата с новите елементи по колата на Ейдриън Нюи – нова база, дифузьори, капак на двигателя и предно крило.

При първите серии на двамата пилоти най-бърз определено бе Уебър, но крайно амбициран (особено след загубата в Турция) Фетел го изпревари в последните минути с отлична обиколка в средата на серията си. Предишният му бърз тур бе унищожен от присъствието на един от болидите на Торо Росо на трасето.

При много хладно време – около 15 градуса на въздуха и 20-23 на асфалта – както се очакваше Ред Бул наистина се представиха отлично на Силвърстоун, известна с бързите си завои, на които особено с новите подобрения RB5 лети. Отлично се справиха (и то от самото начало) и колегите им от Браун. Без да бърза, големият фаворит Дженсън Бътън започна първата си серия едва 35 минути след старта на сесията. Бързо подобряваше времето си и от 12-и в първия си тур, поведе в класирането, сваляйки времето си от 1:21.978 до 1:20.487 мин. Във втората серия бе още по-бърз и задмина съотборника си Рубенс Барикело, който също изпълни спокойно програмата си. Дори и двата водещи тима обаче имаха проблеми с още прашната и доста студена писта, на която най-твърдите гуми загряваха трудно. Меки (от типа софт) изобщо никой не сложи, защото при тях нещата на такова време са още по-лоши.

Непосредствено зад първите четирима се нареди Фернандо Алонсо (Рено), който бе доволен от развитието на дифузьора и предното си крило, но вчера не очакваше напредък повече от 0,1 сек в обиколка. Следваше Фелипе Маса, който заедно с Кими Райконен също показа прилична скорост, но Ферари трябва да стабилизират задницата и да накарат спирачките да работят по-добре.

В Макларън в днешния ден решиха Люис Хамилтън да не ползва КERS и да сравнят данните на колата му с тази на Хейки Ковалайнен, останал със системата.

В първата тренировка Хамилтън даде осмо време, а Хейки бе 12-и.

Центърът на вниманието обаче отново бе насочено към срещите в падока след ясно изразената позиция на тимовете от FOTA, че са готови да напуснат Формула 1. Президентът на ФИА Макс Мозли пристигна на писта точно 11 минути след началото на тренировката и веднага влезе в камиона на Бърни Еклестън. Двамата говориха повече от 1 час и след това Макс отиде при рейсконтрола, докато Бърни небрежно се разходи по пита без никакви сериозни изявления.