Начало Избрани Фетел обмислял да се оттегли още през 2020 г.

Фетел обмислял да се оттегли още през 2020 г.

935
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиан Фетел приключва кариерата си като пилот от F1 в края на тази седмица. Пилотът на Астън Мартин си тръгва от световния шампионат след състезанието на пистата Яс Марина.

Фетел обясни, че е дълго време е обмислял дали да се оттегли от F1. Германецът слага край на 15-годишна кариера, в която записа почти 300 старта, 53 победи и четири световни титли.

35-годишният състезател призна, че начинът му на мислене се е променил още в средата на 2020 г. Тогава стана ясно, че той ще напусне Ферари след края на тогавашния сезон, който бе забавен с няколко месеца заради пандемията от коронавирус. Фетел призна, че още тогава е обмислял възможността да се оттегли, преди да подпише с Астън Мартин. Германецът се надяваше да възроди кариерата си в британския отбор и отново да бъде претендент за титлата.

В крайна сметка Фетел бе изключително разочарован от автомобилите на Астън Мартин. Вероятно това е оказало влияние на решението му да се откаже от спорта в края на тази година. 

„Мисля, че първоначално мисълта за оттегляне ставаше все по-голяма. Честни казано беше малко объркващо, защото никога преди не бях изпитвал това чувство“, сподели Фетел в  подкаста Beyond the Grid.

„Но след толкова дълго време [пътуване във Формула 1] животът ми се промени, тъй като вкъщи ме чакат три деца. Честно казано наистина се наслаждавам на тази част от живота си, особено като ги гледам как растат.“

„От няколко години се появяваха първите мисли [за пенсиониране]. След смяната на Ферари с Астън Мартин за първи път наистина си помислих: „Може би е време да спра или да подпиша последният си договор. Вярвах, че няма да съм още дълго време в този спорт. Може би щях да участвам още една, две, три или четири години, но бях сигурен, че края на кариерата ми в F1 е близо.“

„Оттогава мислих толкова много, докато този глас продължаваше да расте. Аз съм доста аналитичен, така че се опитах да го разглобя, доколкото мога и след това да го сглобя отново.“

„Отне ми доста време, но от друга страна, това е и много важно решение. Затова съм щастлив, че имах тези две години с Астън Мартин. Мисля за това от дълго време и се опитвам да го разгледам от всички страни и да си представям всякакви сценарии предварително. Само времето ще покаже какво ще правя в бъдеще. Знам, че животът продължава и след F1, така че няма за какво да се притеснявам.“

Фетел призна, че е се е чувствал доста облекчен след като официално обяви края на кариерата си във Формула 1. Оттогава той се наслаждава много повече на всяка една надпревара и не чувства толкова голям натиск върху себе си. Доказателство за това са резултатите на германеца след новината за неговото оттегляне.

35-годишният състезател спечели солиден брой точки, които помогнаха на Астън Мартин да се изкачи с две позиции при конструкторите. Отборът от Силвърстоун води оспорвана борба с Алфа Ромео за шестото място. Разликата между двата тима преди финала на сезона в Абу Даби е само 5 точки.

„Просто почувствах голямо облекчение, защото решението е много важно и променя живота ми. [Имах] много разговори със съпругата ми и със самия себе си, опитвайки се първоначално да разбера този глас, който се прокрадваше и ми подсказваше, че е време да продължа напред, макар първоначално да го отблъсквах“, обясни Фетел.

„След като взех това важно решение и го обявих публично, наистина почувствах голямо облекчение. Смятам, че така успях да се насладя повече на времето в колата, защото нямах тези мисли и не се притеснявах дали наистина ще го направя, или не.“, допълни пилотът на Астън Мартин.