Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели наградата Лауреус за Спортист на годината

Фетел спечели наградата Лауреус за Спортист на годината

49
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка ФИА

Себастиян Фетел бе избран за Спортист на годината и спечели наградата Лауреус. На гала вечеря в Куала Лумпур германецът получи отличието, което се връчва от 2000 г. насам от фондацията, носеща името на приза. Пилотът на Ред Бул бе номиниран четири пъти до този момент, като в нито един от случаите не успя да спечели.

Фетел се наложи над спортисти като Юсейн Болт, Кристияно Роналдо и Рафаел Надал. Победителят е избран от членовете на световната спортна академия Лауреус (Laureus World Sports Academy).

Германецът не бе единственият победител от вечерта. Отборът на Байерн Мюнхен спечели приза за отбор на годината, като легендата Паул Брайтнер прие наградата за победителите от Шампионската лига и спечелили вчера за пореден път титлата в Германия.

Марк Маркес спечели отличие за Пробив на годината. Младият испанец спечели титлата в MotoGP още след първата си година в „кралския клас“. Плувкинята Миси Франклин спечели в категорията Спортистка на годината, Рафаел Надал в тази за Завръщане на годината. Мари Боше пък взе приза за спортист с физически увреждания.

Фетел не е първият пилот, награждаван с наградата Лауреус. Михаел Шумахер спечели наградата за спортист на годината през 2002 и 2004 г. Хуан Пабло Монтоя спечели през 2002 г. награда за Новобранец на годината. След преименуването на категорията на Пробив на годината, победители в нея ставаха Люис Хамилтън (2008 г.) и Дженсън Бътън (2010 г.). Екипите на Рено и Браун пък спечелиха в категорията Отбор на годината през 2006 и 2010 г.