Начало Избрани Фетел: Пълна изненада е, че бяхме по-бързи от Макларън и Алпин

Фетел: Пълна изненада е, че бяхме по-бързи от Макларън и Алпин

943
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиан Фетел завърши едно от последните си състезания като пилот от F1. Четирикратният световен шампион ще си тръгне от спорта след състезанието в Абу Даби.

Фетел потегли от десета позиция в надпреварата на трасето край Остин. Германецът направи отличен старт и спечели пет места след преминаването на първия завой. Същевременно съотборникът му Ланс Строл се озова на трета позиция след като избегна хаоса на първи завой.

Пилотът на Астън Мартин направи първото си спиране по време на появата на кола за сигурност в 18-тия тур заради завъртане на Валтери Ботас. Фетел сложи използвани средно твърди гуми и запази позицията си в челото. Германецът дори водеше колоната за няколко обиколки преди да бъде изпреварен от Люис Хамилтън.

Четирикратният световен шампион влезе за втори път в бокса в 41-вата обиколка за използван комплект твърди гуми на Пирели. За съжаление той бе забавен от механиците и се върна на позиция извън топ 10. Макар да загуби толкова време, Фетел навакса част от изоставането си и финишира осми. Германецът мина една позиция напред заради наказанието на Фернандо Алонсо. След края на състезанието германецът бе избран от феновете за пилот на деня.

Фетел водеше вълнуваща битка с Кевин Магнусен в последните обиколки на надпреварата в САЩ. Състезателят на Астън Мартин призна, че много се е забавлявал по време на двубоя със своя съперник от Хаас.

„Очевидно не е толкова приятно да се бориш за осмата позиция, отколкото за местата в челото“, сподели Фетел.

„Нямахме достатъчно скорост на правите, за да направим повече изпреварвания. Затова трябваше да опитам нещо необичайно. Направих няколко маневри или при спиране или на други необичайни места.“

„Честно казано през повечето време се получаваше. Така че да, определено се забавлявах и имах тежки битки, особено с Кевин в края на последната обиколка. Това е малка кулминация, тъй като той е един от най-трудните за изпреварване в цялата стартова решетка. Все пак той ми остави достатъчно място. Всъщност това беше добро забавление и за двама ни.“

„Грижехме се добре за гумите, но не мисля, че това бе основният фактор. Беше пълна изненада да сме по-бързи от Макларън и Алпин“, заяви Фетел.

„Адреналинът наистина се покачи след като пресякох финала. Мисля, че без бавното спиране лесно можехме да се класираме на шесто място. Трябва да се съсредоточим върху положителните страни на състезателното ни темпо.“

„Бяхме силни през цялото състезание. Стартът беше страхотен. Благодарение на него в началото бях на пето място. Също така беше хубаво да водя състезанието за известно време, защото отдавна не бях на тази позиция.“, добави пилотът на Астън Мартин.