Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел получи трофей от Марио Андрети

Фетел получи трофей от Марио Андрети

43
0
Марио Андрети,Питър Уиндзор,Себастиан Фетел

Световният шампион във Формула 1 за 1978 г. Марио Андрети връчи лично трофей, носещ неговото име, на най-младия носител на короната в Гран при Себастиан Фетел. Легендарният пилот отиде в завода на Ред Бул в Милтън Кийнс, където връчи наградата на германеца. Призът е на американския телевизионен канал Спийд, предаващ надпреварите от F1 в САЩ и е за постижения през сезона, като се връчва за пети път.

Следя Формула 1 много отблизо и знам през какво премина Себастиан. В един момент почти беше изпаднал от борбата и малцина бяха склонни да заложат на него. Но той не се отказа – бори се до края. Гледах го с уважение и възхищение, оценявайки какво постигна. На това ниво умът надделява над мускулите, над конкурентите, над всичко. Затова никой друг не заслужава повече този трофей от него. Той е перфектен пример за това каква е есенцията на наградата – че трябва да се бориш до последната обиколка за сезона. Дори когато залозите са срещу теб, вярваш със сърцето си, че ще се справиш. Такъв е духът на приза – заяви Андрети.

Кандидатите за трофея се избират от жури, което този път включваше още (освен шампиона за 1978 г.) Дан Гърни и Сър Стърлинг Мос. 18 души от 10 различни автомобилни серии бяха избрани за финалисти – сред тях Джими Джонсън (трикратен носител на наградата), Валентино Роси и Хорхе Лоренцо (МотоGP), Дарио Франкити (Индикар), Фернандо Алонсо (Формула 1), Себастиен Льоб (рали) и т.н. Фетел е първият призьор извън САЩ. Самият трофей пък е бронзова скулптура с височина почти метър и сериозно тегло.

На церемонията в Милтън Кийнс се появи и Питър Уиндзор – част от екипа на Спийд в падока на Формула 1 до миналата година. Австралиецът доста време странеше от прожекторите, след като проектът за американски отбор в F1 с негово участие се срина с гръм и трясък. След провала на идеята да стане шеф на екип обаче, той явно се връща към журналистическата професия.