Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел с победа на Сузука

Фетел с победа на Сузука

44
0

Себастиан Фетел (Ред Бул) спечели безапелационно Гран при на Япония на пистата Сузука, изпреварвайки Ярно Трули (Тойота) и Люис Хамилтън (Макларън). Така немският пилот запази надеждите и шанса си да се бори за титлата във Формула 1 за сезон 2009 г., след като съперниците му от Браун Гран при Рубенс Барикело и Дженсън Бътън финишираха съответно седми и осми. Той на практика не изпусна лидерството в надпреварата от старта до финала и не даде възможност никому да се доближи до него.

В състезанието днес за щастие имаше само един сериозен инцидент за разлика от хаоса в квалификацията вчера. След всички наложени наказания ФИА публикува стартовата решетка едва тази сутрин. Причината бе, че санкциите се налагат в реда на извършване на провиненията, а бяха толкова много, че пренареждането на грида бе в състояние да предизвика главоболие.

В крайна сметка някои от пилотите загубиха по-малко от очакваните позиции – като Барикело например, който вместо пети се нареди шести на решетката.

Тимо Глок пък въобще не стартира в Гран при на Япония. Немският пилот на Тойота претърпя най-тежката катастрофа вчера и днес не бе в състояние да управлява автомобила си.

5-6-сантиметрово порязване е. Зашиха го, но не мога наистина добре да си движа крака. Мога да ходя, но не перфектно и наистина нямаше смисъл да карам – коментира Тимо, който с бинтован в синьо крак наблюдава състезанието от бокса на тима си.

Докато Фетел бе на полпозишън пък, Марк Уебър тръгна от пита, където се озова отново в едва 6-я тур – първо се заради проблем в кокпита, а после заради спукана гума. След общо пет спирания в бокса австралиецът демонстрира скоростта на съекипника си, давайки най-бързата обиколка в 50-я от общо 53, макар и да бе последен в колоната.

Единствените две отпаднали коли бяха тези на Торо Росо. Себастиен Буеми се прибра в началото на надпреварата, а Хайме Алгерсуари се удари тежко на 130R. Това предизвика излизане на кола за сигурност, докато маршалите съберат отломките. 19-годишният испанец бе добре след удара и сам слезе от колата си.

На пистата пък Трули успя да си върне загубената от Хамилтън на старта позиция, докато Фетел летеше. Накрая, при прибирането на колата за сигурност, англичанинът имаше шанс отново да атакува, но точно тогава KERS-ът му не работеше, а и трябваше да се защитава от Кими Райконен, в чието Ферари системата функционираше.

Така преди последните два старта за сезона Бътън все още е начело в подреждането при пилотите с 85 точки. Барикело изостава (пак) на 14 пункта, а Фетел е на 16.