Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел шампион във Формула 1 за 2010 г.!

Фетел шампион във Формула 1 за 2010 г.!

82
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели световната титла във Формула 1 в рядко драматично състезание на пистата Яс Марина, като направи поредната си смазваща надпревара и пресече финала като победител в Гран при на Абу Даби. Той стана най-младият шампион в историята на спорта. Големите му съперници останаха зад него, като втори бе Люис Хамилтън, трети – Дженсън Бътън, а Фернандо Алонсо и Марк Уебър – седми и осми.

Състезанието за тях се превърна в кошмар заради ранните им спирания в бокса, които ги оставиха назад. Тактиката – особено на Ферари – бе доста странна, защото испанецът остана блокиран след спирането си зад Виталий Петров и не можа да го изпревари, губейки ценни секунди. Това позволи и на съотборника на руснака в Рено Роберт Кубица също да остане по-напред с късния си стоп.

Уебър пък закачи стената в началото и това доведе до ранното му спиране, но решението на екипа на Алонсо да го последва (вероятно заради лоша работа с мекия тип гуми) бе ключът, както и прогнозира онази вечер шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

На старта Алонсо загуби една позиция от Бътън и остана 4-и. Назад Михаел Шумахер се завъртя в борба със съотборника си Нико Розберг и застана в обратна посока на трасето. Имаше невиждам късмет, че връхлетелият го Витантонио Лиуци не го удари в главата – двамата се отърваха невредими. Излезе кола за сигурност, а всички зад нея интензивно загряваха гумите.

Колоната бе Фетел, Хамилтън, Бътън, Алонсо, Уебър, Маса, Барикело. Люис попита дали предното му крило работи добре, защото в първи завой атакува, но Фетел му отряза пътя на милиметри и сви в дясно. От бокса му казаха, че всичко е наред. След това обаче го предупредиха да натовари малко повече гумите, защото налягането в тях падна. Себастиан също бе предупреден да внимава с предната си дясна гума и да я натовари.

В пети тур състезанието бе рестартирано. Фетел веднага се опита да избяга напред с най-бърза обиколка. Уебър бе зад гърба на Алонсо. Зад Маса течеше битка на Камуи Кобаяши и Рубенс Барикело. Японецът опита изпреварване, но опитният Рубенс си върна позицията.

След осмия тур Алонсо бе на 1,5 сек зад Бътън и на 0,9 пред Уебър, който закачи за части от секундата мантинелата под хотела и излезе искра, в опит да не позволи още да се увеличи разликата.

Фетел направи нови две рекордни обиколки – и поведе с над 2 сек.

Фернандо бе по-бавен в тези първи обиколки от лидера с повече от 1,5 сек. Маса следваше темпото на австралиеца и съотборника си.

След 10-ата обиколка Фетел водеше само с 1,7 сек на Хамилтън, който единствен бе близо до темпото му. На 4 сек по-назад бе Бътън. Алонсо изоставаше от 7,6 сек от Себастиен, на 2 назад бе Уебър, който поиска стоп заради липса на сцепление в задните гуми в 12 тур. Марк излезе 15-ти, като една не удари и в стената в тунела.

Хамилтън пък стана по-бърз от Фетел след този 12 тур и стопи преднината му под 1 сек.

След едно лъжовно излизане в 14-ия тур механиците на Ферари посрещнаха Маса. Той сложи твърдите гуми, защото с меките имаше проблеми – както през целия сезон, но излезе за Уебър, който се пребори мъжки с Алгерсуари.

В 16-ата обиколка Алонсо спря в бокса също и излезе 12-ти – пред Уебър. Зад тях Маса трябваше да се пребори с Хайме. Марк направи рекорден тур с твърдите гуми.

Фетел отново отдъхна с аванс от 1,5 сек пред Люис. На 3,4 сек бе Бътън, а зад него Барикело, Кобаяши и Кубица, Сутил.

В18-ата обиколка Рубенс също спря в бокса и излезе зад Маса. Напред Бътън стана по-бърз от Хамилтън.

Алонсо остана блокиран зад Петров, който спря рано в бокса и трябваше да го изпревари, защото вече бе на 29,7 сек от Фетел, към когото се накланяха везните при това развитие.

В 24-ата обиколка Хамилтън спря в пита, а Алонсо опита атака, но излетя на осми завой и едва се върна пред Марк. След обиколка и Фетел мина през бокса и излезе пред водещите битка Кобаяши и Кубица.

Начело бе Бътън, зад него комфортно вървеше Фетел, а трети и четвърти бяха Кубица и Кобаяши, които се бореха невероятно. Люис мина японеца и подгони Роберт. Битката бе невероятна и Люис на няколко пъти опита да изпревари своя съперник, но нямаше как да го стори. Фетел отново бе най-бързият пилот и подгони Дженсън, който още не бе сменял гуми, а бе само на 11 сек. Хамилтън се оплака от проблеми с предна лява гума, но от бокса му казаха, че ще спре отново само в краен случай. Петров скъса нервите на Алонсо, но Рено-то бе по-бързо на правите и не можеше да бъде изпреварен.

В 37-ия тур Хюлкенберг, който бе пред Петров също направи питстоп. Така Алонсо се качи още едно място напред. В 40-ата обиколка през пита мина и Бътън и излезе зад Хамилтън.

Кубица спря в 46-и тур и остана пред съотборника си и Алонсо.

Сутил на свой ред мина през пита, но това освободи само още едно място, а на Фернандо, а му трябваха три.

Така бе сложен край на един от невероятните сезони в спорта.