Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Сигурен съм, че когато се сбогувам с F1, ще бъда забравен...

Фетел: Сигурен съм, че когато се сбогувам с F1, ще бъда забравен бързо и нямам проблем с това

3298
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Себастиан Фетел смята, че ще бъде забравен бързо, когато приключи кариерата си във Формула 1, но според него това е нормално в днешния забързан свят. Четирикратният световен шампион започва през сезон 2021 нова глава в кариерата си. Той премина в Астън Мартин, където се работи с големи амбиции, но е необходимо време, за да се постигнат поставените цели. На Фетел се разчита да помогне на отбора да изгради нагласа, с която да се бори един ден за титлата в Гран при.

„Нашият свят винаги гледа напред, което е положително. Не може да стоиш на едно място някъде в миналото. В противен случай още щяхме да говорим за Хуан Мануел Фанджо като за бога на всички пилоти. Според мен той е бил велик, много специален пилот. Но попитайте някой 15-годишен днес кой е Хуан Мануел Фанджо. Не мисля, че би ви отговорил. Това не е някакъв проблем. Имам предвид, че времето просто си върви.“

„Сигурен съм, че когато се сбогувам с Формула 1, ще бъда забравен бързо и нямам проблем с това. Мисля, че е нормално“, обясни Фетел

Затова и не се притеснявам особено да доказвам нещо на хората. Концентрирам се върху това кой е пред мен и върху себе си. Не искам да звуча като егоист или арогантно, но в крайна сметка става дума за мен и отбора. Има хора, които ме подкрепят и са ми дали много през последните 10 години, които бяха до мен независимо от резултатите. Според мен в F1 се живее на скорост не само на пистата, а и по отношение на преценките – те често са базирани на последните ти две класирания. Може да се появиш отникъде и да те обявят за герой след броени добри надпревари. В моя случай може да си спечелил над 50 победи и да те оценяват като средняк. Това е положението в наши дни.“

Фетел коментира и често споменавания си тази зима стил на управление

Шефът на Астън Мартин в F1 Отмар Шафнауер заяви наскоро, че тимът от Силвърстоун ще се постарае да предостави на германеца болид със стабилна задна част.

„Цялата история малко се преувеличи. В това отношение не съм по-чувствителен от останалите пилоти на грида. В Ред Бул и в началото във Ферари се справях добре и с по-нервна задна част. Поведението на новия болид ще го разбера в Бахрейн. Автомобилът е много различен като философия от онова, с което съм свикнал. Но се надявам да ми пасне“, заяви самият Фетел.

Според бившия пилот от Формула 1 Кристиян Клийн Себастиан трябва да се справи и на чисто психологическо ниво в новия си отбор.

„Фетел има шанс за пълен рестарт в Астън Мартин, но трябва Ланс Строл да му е под контрол. Себ винаги е имал психологически проблеми, когато съотборникът му е много силен, както бе с Даниел Рикиардо или Шарл Льоклер. Ако Строл не е под контрол, кариерата му може да приключи доста бързо“, даде мнението си Клийн.