Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели полпозишъна за Гран при на Италия

Фетел спечели полпозишъна за Гран при на Италия

55
0
Люис Хамилтън

Себастиан Фетел (Ред Бул) спечели първата позиция за утрешната Гран при на Италия, изпреварвайки пилотите на Макларън Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Немецът за десети път този сезон бе най-бърз в сесията за разпределение местата на грида.

Квалификацията започна при чудесно време, макар да не бе толкова слънчево, колкото вчера. Температурата на въздуха бе 29 градуса (почти достигнала предвиждания за деня максимум от 30), а тази на асфалта – 43.

Първите обиколки очаквано бяха с по-твърдите гуми за уикенда – медиум, а първото време на пилот от топекип бе на Дженсън Бътън – 1:24.872 мин, но много скоро Фетел бе вече на границата на 1:24 с 1:24.002 (с втори бърз тур в серията си). Междувременно Пастор Малдонадо удари предната част на Уилямс-а си на Параболика и се прибра в бокса, за да преценят механиците дали ще успеят да поправят колата. Хамилтън пък свали на 1:23.976.

6 минути преди финала на Q1 всички пилоти с изключение на Малдонадо бяха в границите на 107-те процента от най-доброто време. Фернандо Алонсо от своя страна се оплака на тима си Ферари, че едва не е изпуснал болида си при отварянето на задното крило на Параболика: задействането на системата довело до моментална загуба на баланс.

Уилямс се справиха с автомобила на Малдонадо и той бе на пистата 5 минути преди края на първия квалификационен сегмент, след което без проблеми влезе в допуските. Най-бърз до края остана Хамилтън пред Фетел и Бътън. От борбата отпаднаха отново пилотите на малките екипи – Лотус, Върджин и Испания Рейсинг, както и Хайме Алгерсуари (Торо Росо).

В Q2 състезателите бързо започнаха да правят обиколки в рамките на 1:23 мин, а Фетел дори слезе на 1:22.914 (с меките гуми). Розберг пък се изстреля втори зад него, макар секунди след това да бе изместен. Пилотите на Ферари също излязоха със софт и се наредиха четвърти (Алонсо) и седми (Маса). От бокса на Скудерията признаха, че е трудно да решат как точно да процедират със стратегията на бразилеца, но смятаха, че със сигурност ще остане в топ 10. Фелипе наистина продължи в Q3, а в последния момент от втората част на квалификацията Бруно Сена също се класира за този сегмент.

Времето на Фетел остана най-добро, като германецът бе следван от съперниците от Макларън Бътън и Хамилтън.

Така дойде моментът за решителните последни 10 минути битка за разпределение местата на първите пет редици от грида на Монца. Със светването на зеления семафор на трасето моментално излязоха пилотите на Ферари. Маса даде 1:23.252, веднага подобрено от Фернандо на 1:22.999. След това Бътън излезе начело 1:22.777 преди Фетел да оглави таблицата (1:22.613). Хамилтън бе зад пилота на Ред Бул, а в боксовете си още стояха Уебър, Шумахер и Сена. Световният шампион изтърва колата си за момент, но продължи без проблеми, макар да не успя да подобри постижението си.

Марк даде пето време, Михаел излезе за единствената си серия, а останалите пилоти – за последни бързи обиколки. Бруно остана в пита на Рено и без време, но ще е 10-ти на стартовата решетка.

Бътън пръв влезе в квалификационен тур, но не го завърши. Фетел само подобри още постижението си, втори остана Хамилтън пред Дженсън и Фернандо Алонсо.