Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел супербърз в първата тренировка

Фетел супербърз в първата тренировка

35
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел постигна отлична скорост в първата тренировка преди решителната Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина, на която в неделя ще се реши световната титла. Младият претендент за короната направи по-добра обиколка от всички други с повече от 0,5 сек. Второ и трето време постигнаха Люис Хамилтън и Дженсън Бътън с Макларън, като Люис, който също има шанс за титлата, бе най-бърз от всички в първия сектор. Те изпревариха Марк Уебър с втория Ред Бул, Роберт Кубица (Рено) и лидера в първенството Фернандо Алонсо (Ферари), който традиционно бе много внимателен в първите 90 минути, още повече, че те започнаха на неочаквано мокра писта.

Сезон като този сякаш наистина не може да завърши нормално и дори в пустинята тази сутрин заваля, за да направи условията максимално сложни преди първата тренировка. Пороен дъжд буквално се изля над пистата и асфалтът бе мокър, а пилотите започнаха първите си опознавателни турове с гуми от типа интермедия. Трасето бе нагрято до 34 градуса и бързо изсъхваше, но над 40 минути никой не излезе за пълна обиколка.

В Макларън монтираха последното ново задно крило за сезона и Хамилтън бе един от малкото пилоти с два опознавателни тура.

Малко след като измина първата една трета от тренировката на пистата се появи Нико Розберг, но едва стоеше на пистата, която бе още много хлъзгава от отложения от водата фин прах и пак се прибра в пита. Хамилтън също направи още един тур и се прибра.

В средата на времето и Бътън направи още едно излизане вече със сухи гуми. Петров също бе на пистата с твърди гуми. Той направи и първата бърза обиколка – 1:51.469 мин. Двамата с Нико Хюлкенберг от Уилямс бързо започнаха да си разменят най-бързи турове.

37 минути преди края на пистата вече бяха Уебър, Маса, Алонсо. Фетел изчака още малко, както и пилотите на Макларън. Алонсо бе в тази тренировка с двигателя си от Монца. За утре и неделя ще кара с малко по-малко натоварен, но използван сериозно мотор, докато Хамилтън например има почти нов на разположение.

След серия от 4 тура Маса стана втори зад Петров, но Уебър и Алонсо го изместиха от тази позиция, а след 8 тура Виталий бе загрял гумите си и бе най-бърз.

Фетел излезе на пистата едва 30 минути преди финала. Той също има притеснения с използването на моторите, защото този в Корея гръмна само на 1016 км, без да достигне възможните около 2000.

След като направи още обиколка Алонсо поведе – 1:45.867, но Уебър бе още по-бърз – 1:45.177 мин. Австралиецът бе пръв в първи и трети сектор, а в средната част на туровете си най-бърз вече бе Кубица, който се доближи до темпото на Петров, чието време оставаше трето.

Фетел обаче на свой ред малко по-късно вдигна скоростта и поведе, след като гумите му заработиха – 1:44.274 мин. Себастиан бе супербърз във втори и трети сектор, като изпревари топвремето на Марк с почти секунда. Кубица стана втори, но Уебър отново поведе след осмия си подред тур в първа серия – 1:43.840 мин.

В същото време Алонсо, вече четвърти, се прибра в бокса с едва общо 6 тура. Маса пък имаше малък проблем с телеметрията. На пистата вече бяха Бътън и пилотите на Мерцедес, които направиха турове с темпо около това на Кубица.

Хамилтън обаче стоеше в бокса без време, само с няколко опознавателни тура.

Уебър приключи първата си серия от 10 тура и се прибра в бокса с топскорост в първи и трети сектор. В най-дългата втора част с остри завои най-бърз бе съотборникът му Фетел, който също приключи първата си серия от 7 обиколки.

Точно в този сектор най-много губеше Алонсо и се появи на пистата отново 20 минути преди края с леки промени по последната система за обтичане на задното крило. Даде 5-о време, на по-малко от 0,3 сек от Фетел. Едва 17 минути преди края Хамилтън започна първата си серия и стана трети. През това време Ред Бул-ите отново излязоха на пистата за втора серия и постигнаха още по-добра скорост. От пита информираха Люис, че той пък губи най-много време в трети сектор. В първи обаче англичанинът вече бе много бърз и измести Уебър от второто място, но Фетел направо летеше и направи нов супертур – 1:43.177 мин.

Хамилтън бе в своята осма поред бърза обиколка в тази първа за него серия. Бътън бе четвърти също като Люис в дълга серия. Алонсо бе в бокса, а времето му до момента бе по-слабо от топрезултата на Фетел с почти секунда.

Хамилтън се прибра след серията от 8 тура, Фетел обаче остана на пистата и стана още по-бърз след още няколко обиколки и направи тур под 1:43 мин – 1:42.760 мин.

В последната минута всички отново излязоха за кратко на пистата, а Бътън постигна второ време зад Фетел и Хамилтън.