Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Учим се от всяка ситуация

Фетел: Учим се от всяка ситуация

34
0
Ред Бул

Себастиан Фетел изкара труден първи ден на пистата Истанбул парк в началото на уикенда за Гран при на Турция. Световният шампион катастрофира в сутрешната петъчна сесия и въобще не участва във втората. Впоследствие той се извини на отбора си, тъй като създаде сериозна работа на механиците, но заяви, че не е имал шанс да овладее автомобила при завъртането на излизане от осми завой.

Шефът на тима Кристиан Хорнер обясни също така, че в Ред Бул са предпочели внимателно да прегледат всичко по болида вместо да го сглобят набързо и Фетел да се върне на пистата. Сутринта обаче световният шампион сподели на пистата пред малка група журналисти впечатленията си от сезона досега и очакванията си за старта в Турция, където преди година се удари със съотборника си Марк Уебър.

– Каква е преценката ти за сезона досега? Само три надпревари от календара са зад гърба ни, а се усеща като че ли е изминало повече време…

– Харесвам всичко. Правя това, което обичам, така че нещата са съвсем нормални, чувствам се като у дома си. Не е като през зимата, когато всички нямат търпение отново да се състезават. След влизане в ритъм, както е понастоящем, нещата си идват по местата. Направихме много добър старт, с който можем да се гордеем, но ни предстои дълъг път. Досега можем да сме щастливи, тъй като колата ни е силна, но нека видим какво предстои, какво ще донесат следващите кръгове.

– Беше ли разочарован от второто място в Китай след две победи?

– Честно казано, не. Случва се. Никога не знаеш [къде ще се класираш], докато не пресечеш финала. Ако надпреварата бе малко по-кратка, ако гумите бяха издържали… Говорим само за две обиколки. Можеше да е различно. Но пък в крайна сметка наистина имах грижи. Битката с Люис [Хамилтън] бе чудесна, на два пъти удържах ситуацията на дългата права, но си знаех, че има още 7 тура и нямаше какво да направя. Винаги даваме най-доброто от себе си, така че второто място за мен не е разочарование – още повече, че Марк [Уебър] доказа, че автомобилът ни е бърз. Доволни сме. За победата… Не е било писано. Така че втори беше най-добрият възможен резултат в онзи ден. Мнозина смятат, че нашият болид е най-бърз, но Люис беше силен в Шанхай.

– Притесняват ли те Макларън-ите или си спокоен след толкова добрия старт на RB7?

– Автомобилът ни е много добър, но това не означава, че не трябва да правим нищо! Трябва да продължим да го развиваме, не може да стоим със скръстени ръце, особено при толкова силна конкуренция.

– Бъдещето на състезанието в Истанбул е несигурно. Разочарован ли ще си, ако отпадне от календара?

– Турция е особено специално място за мен, тъй като точно тук проведох първия си тест с BMW. Така че да, не би било хубаво.

– Омръзна ли ти вече да обсъждаш миналогодишната надпревара тук?

– Гран при на Турция от миналия сезон се случи преди много, много дълго време. Ясно е, че обяснявахме много неща след онази надпревара и според мен просто всичко вече е казано. Не можем да променим случилото се в миналото, трябва да вървим напред. Нов сезон, нова кола, нова ситуация. Малко след катастрофата заявих, че тя бе състезателен инцидент – такива, разбира се, се случват и между съотборници. Не е нещо, което никога не сме виждали, както и няма гаранции, че не би се случи отново. Опитваме се да се учим и според мен досега успяваме, но връщането ни в страната не означава, че изпитваме същите емоции като тогава.

– Очакваш ли с нетърпение неделята?

– Да, харесвам пистата, истинско предизвикателство е, а и прогнозата за времето не е съвсем ясна. За първи път този сезон има предвиждания за дъжд, като досега тук обикновено е било слънчево, така че според мен ще е интересна Гран при, в която ще е важно управлението както на автомобилите, така и на гумите. Предстоят ни много обиколки работа.