Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел – вече и най-младият двукратен световен шампион

Фетел – вече и най-младият двукратен световен шампион

58
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел стана най-младият двукратен световен шампион във Формула 1 днес. Той финишира трети в Гран при на Япония, но и една-единствена точка бе достатъчна, за да се поздрави отново пилотът на Ред Бул с короната в F1.

– Роден е на 3 юли 1987 г. в Хепенхайм (градът се намира между Хайделберг и Дармщадт).

– Започва да се състезава с картинг на 8-годишна възраст в различни серии. Постепенно преминава на едноместни състезателни автомобили и участва в няколко шампионата. През 2004 г. в немската Формула BMW печели 18 от 20 старта и благодарение на това получава тест с болид на Уилямс BMW от F1.

– През 2005 г. става новак на сериите в европейската Формула 3, спечелена тогава от Люис Хамилтън.

– През 2006 г. е вицешампион в европейската Формула 3, пръв е Пол ди Реста. Трети пилот на BMW Заубер в F1 от Гран при на Турция нататък. На пистата Истанбул парк става най-младият пилот, участвал в уикенд от Гран при (тогава е на 19 години и 53 дни).

– През 2007 г. се състезава в световните серии Рено. Води в шампионата, когато е изтеглен от BMW във Формула 1 след катастрофата на Роберт Кубица в Гран при на Канада. В САЩ на Индианаполис стартира от седма позиция на грида, финишира осми и става най-младият пилот, спечелил точка в Гран при (на 19 години и 349 дни). В края на юли отива в Торо Росо и участва в 7 състезания за италианския тим.

– През 2008 г. е титуляр в Торо Росо и Формула 1. Печели първи полпозишън и първа победа в кариерата си в Гран при на Монца в Италия. Отново подобрява рекорди – той е най-младият пилот в историята с първа позиция на грида (21 години и 72 дни) и успех в надпревара от F1 (21 години и 73 дни).

– През 2009 г. става титуляр в Ред Бул и печели 4 състезания в първия си сезон с екипа. Първата от тях е в Китай, където освен това взима първия полпозишън за екипа на Дитрих Матешиц. Приключва сезона като вицешампион след Дженсън Бътън (тогава с Браун Гран при).

– През 2010 г. взима 10 полпозишъна и 5 победи. Печели титлата в последния старт от сезона и отново подобрява рекорд – този път за най-млад носител на короната (на 23 години и 135 дни).

– През 2011 г. (при изминали 15 от 19 старта) е с 12 полпозишъна и 9 победи. Днес на Сузука стана най-младият двукратен световен шампион на 24 години и 98 дни.

– Себастиан Фетел е едва вторият немски пилот, триумфирал на върха във Формула 1 след Михаел Шумахер.