Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел вече със 77 точки аванс в класирането при пилотите

Фетел вече със 77 точки аванс в класирането при пилотите

44
0
Гран при на Европа,старт

Без никакви проблеми се справи Себастиан Фетел в поредния кръг от световния шампионат на Формула 1 и спечели шеста победа за сезон 2011 г. Въпреки промяната в правилата и забраната за промяна режимите за управление на двигателите по време на уикенда за Гран при на Европа той потегли чисто от полпозишън и на практика контролира състезанието от старта до финала.

Отстрани не съм сигурен колко екшън ви се е сторило, че се случва на пистата, но на мен надпреварата ми допадна. Във всеки тур мислех какво се случва с колата. Имаше напрежение, особено по отношение на стратегията, тъй като с Марк [Уебър] и Фернандо [Алонсо] бяхме с различни програми – понякога те влизаха в пита по-рано, друг път по-късно. Вървяхме на малка разлика и трябваше да внимавам за гумите, да се опитвам да разбера какви са плановете им – коментира световният шампион след финала.

Австралийският му съотборник завърши трети, губейки второто място от Алонсо при последните питстопове. Самият той оцени надпреварата като най-добрата си за годината, но до последния бокс.

Бях много щастлив от развитието на събитията до тази смяна, но грешката си беше моя. Тревожех се Фернандо да не ме прескочи. Не знаех как ще се държат гумите медиум в първия тур след излизането от пита, но трябваше да поема риска. Загубих спрямо него, той направи добро състезание. В края имах проблем със скоростната кутия, така че намалих веднага, но пък авансът ни спрямо Макларън бе огромен и имах възможност да съм спокоен, внимавайки за трансмисията до финала – разясни Марк.

След Гран при на Европа Фетел вече е с аванс от 77 точки във временното генерално подреждане при пилотите – това се равнява на повече от три победи. Уебър пък дели втора-трета позиция с Дженсън Бътън, като двамата са с по 109 пункта.