Начало Избрани Фетел: Вероятно ще дойде момент, в който никой няма да си спомня...

Фетел: Вероятно ще дойде момент, в който никой няма да си спомня за мен

2510
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиан Фетел все още не е загубил желанието си да се състезава. Пилотът на Астън Мартин ще се оттегли от F1 в края на сезон 2022. 

Фетел вярва, че някой ден ще дойде момент, в който никой няма го помни като четирикратен световен шампион във Формула 1. Германецът направи дебюта си в световния шампионат в средата на сезон 2007 с тима на БМВ Заубер. Оттогава той има 295 старта в F1. Германецът има 53 победи с екипите на Торо Росо, Ред Бул и Ферари.

Решението на Фетел идва след няколко разочароващи кампании, в които той не бе претендент за титлата. Въпреки всичко пилотът на Астън Мартин твърди, че все още обича този спорт.

„Все още обичам този спорт. Все още обичам да се състезавам“, сподели Фетел в интервю за сайта на Астън Мартин.

„Решението да се оттегля беше трудно, но го обмислях известно време. Знам колко много ангажименти изисква този спорт. Чувствам, че е добър момент да се занимавам с други неща.“

Четирикратният световен шампион призна, че престоят му в Астън Мартин не се е развил според неговите очаквания. Той пристигна в отбора на Силвърстоун миналата година и се надяваше да се върне в челото на колоната. В крайна сметка германецът се бореше в дъното или средата на колоната и често пъти бе далеч от топ 10.

„Това беше огромно предизвикателство, защото автомобилът не беше толкова конкурентен, колкото се надявахме. Тази година искахме да постигнем значително подобрение в сравнение с 2021-ва. За съжаление така и не успяхме. В момента сме там, където завършихме миналата година.

„Не показвам с пръст и не казвам, че сме свършили лоша работа. Просто съм реалист. Имахме големи надежди, но не успяхме да ги реализираме.“

Фетел не е сигурен дали би отложил оттеглянето си ако автомобилът на Астън Мартин е бил по-конкурентен.

„Не знам дали щях да се оттегля, ако през последните три-четири години бях по-конкурентен. Печелих състезания, борех се за шампионски титли и може би щях да спечеля още една титла. Въпреки това сигурно да стигна до същото решение. Също така може и да не съм го направил. Невъзможно е да се каже, но ми е минавало през ума.“

„Завършването на 10-то място не ми носи радост, защото знам какво е чувството да завършиш първи. Ако никога не сте завършвали на първо място, изпитвате истинско вълнение ако финиширате десети. Но съм щастлив, че не се вълнувам от това, че завърших на 10-то място“, призна Фетел.

Макар да записа такива успехи, пилотът на Астън Мартин вярва, че след време името му може да бъде забравено.

„Веднъж чух някой да казва: „Ще те запомнят само докато умре последният човек, който не те е забравил“, сподели Фетел.

„Нека го кажа така: Обединеното кралство има нов крал, но той не е първият, който се казва Чарлз. Преди него е имало още двама. Помните ли ги? Вероятно не. Вярвам, че има някакво ограничение.“

„Вероятно ще дойде момент, в който никой няма да си спомня за мен. Абсолютно нищо не е вечно.“

Подготовката за последното състезание на Фетел върви с пълна сила. Редица негови приятели и колеги изразиха благодарността си към германеца за това, което е допринесъл за F1. Пилотът на Астън Мартин заяви, че е благодарен на всички, които са допринесли за невероятното му приключение през последните 15 години. Въпреки оттеглянето си, шефът на Астън Мартин заяви, че Фетел не прави прощално турне и помага за развитието на болида за 2023 г.

„Знаете ли, забавно е, че много хора ми благодарят. Аз искам да им благодаря повече. Ако сториха това и никой не ме гледаше, това нямаше да означава нищо. Радвам се за всички хора по трибуните, както и за емоциите, които изживях през всичките тези години.“

„Честно казано да благодаря на толкова много хора за това, че направиха състезателната ми кариера и живота ми такива, каквито са“, допълни Себастиан Фетел.