Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел взе Гран при на Австралия

Фетел взе Гран при на Австралия

72
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели първия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г. Гран при на Австралия. Немският пилот на Ред Бул води на практика от старта до финала. Втори остана Люис Хамилтън (Макларън), а трети е Виталий Петров (Рено), който бе изненадата на надпреварата. (Интересно съвпадение е, че в Австралия миналата година Роберт Кубица бе на почетната стълбичка.)

Формула 1 запази минута мълчание в памет на жертвите от природните бедствия в Япония след затварянето на питлейна (15 минути преди старта на надпреварата). След това всички проведоха последните процедури преди първия старт за сезон 2011 г. Времето бе отново хладно (17 градуса на въздуха и 23 на трасето), но поне бе слънчево за разлика от предишните дни.

След изгасването на светофарите Фетел запази лидерството си при старта, а Хамилтън се пребори за втората си позиция. Уебър остана трети, а най-добър старт направи измъкналият се напред Виталий Петров (Рено). Руснакът се изстреля и взе 4-о място от потеглилия също чудесно Фелипе Маса (Ферари). Фернандо Алонсо пък изостана в колоната, след като се озова от външната страна на първата крива и бе избутан от Дженсън Бътън и Маса в битката помежду им. Рубенс Барикело (Уилямс) изхвърча в чакъла, но продължи; Хайме Алгерсуари спря за нов нос на своето Торо Росо, а Михаел Шумахер трябваше да смени спукана задна дясна гума на Мерцедес-а си.

Докато се случваше всичко това, Фетел наложи убийствено темпо и в петия тур вече бе на повече от 3 секунди пред Хамилтън. Използването на подвижното задно крило пък бе разрешено от третата обиколка нататък и се оформи първата сериозна битка – между Маса и Бътън. Англичанинът притисна толкова пилота на Ферари, че от Скудерията предупредиха пилота си за това, че спирачките му прегряват.

Хамилтън стопи малко от аванса на Фетел с две поредни (седма и осма) най-бързи обиколки на този етап от надпреварата.

Около 10-ия тур ожесточената борба между Маса и Бътън даде шанс на Алонсо, който постепенно ги настигна. В 12-а обиколка Уебър спря за първи път в бокса (пръв и от състезателите в челото), докато Бътън пък изпревари Маса, но пресичайки напряко кривата на 11-и завой. Бразилецът като че ли загуби концентрация за момент и съотборникът му се възползва, но веднага след това спря в бокса за нови гуми. Инцидентът между него и съперника му от Макларън пък моментално отиде за разследване при стюардите, на които този уикенд помага Джони Хърбърт. Броени минути по-късно англичанинът получи наказание преминаване през питлейна заради пресичането.

Междувременно Фетел направи първия си бокс в 14-ия тур и излезе 4-и, зад Бътън, но това не бе грижа за германеца с оглед предстоящата санкция на Дженсън.

Спиранията за нови гуми продължиха с това на Хамилтън в 16-а обиколка и постепенно колоната се оформи в реда Фетел, Хамилтън, Уебър, Петров, Алонсо, Маса. Бътън излезе 12-и, след като и той смени гумите, но за няколко тура си проби път напред (плюс помощта на инцидента между Розберг и Барикело) и се нареди пак зад бразилеца, макар и на далеч по-сериозна разлика!

В 26-а обиколка Уебър спря за втори път в бокса и след два комплекта меки гуми сложи още едни такива. Той бе последван в пита от Алонсо (софт), докато Макларън с тревога наблюдаваха рязкото падане представянето на тази смес върху колата на Хамилтън. В 30-ия тур колоната продължаваше да води безпроблемно Фетел пред Хамилтън, Петров, Уебър, Алонсо. Маса сложи твърди гуми при второто си спиране (32-и тур), което му даваше на теория шанс да изкара състезанието до финала без повече боксове. Първите трима пък взеха нови комплекти едновременно в 36-а обиколка, като всички избраха по-твърдата смес. Трета смяна обаче направи Уебър (42-и тур), когато пак сложи софт на колата си. Същото стори и Алонсо (хард), като при това прескочи Марк и зае 4-а позиция.

10 обиколки преди финала Бътън пак изпревари Маса (за шестото място), този път чисто, а веднага след това бразилецът мина през бокса за нови гуми. До края Фелипе се пребори за 9-о място, но за повече не стигна време.

Още в 10-ата обиколка пък Пастор Малдонадо спря на трасето. До края на дистанцията не стигнаха още Хейки Ковалайнен (теч на вода в Лотус-а); Михаел Шумахер (с повреда вследствие удар на старта); Нико Розберг (ударен от Рубенс Барикело при опит на бразилеца да го изпревари в 23-ия тур за девета позиция; пилотът на Уилямс трябваше да смени нос вследствие на сблъсъка, а и получи наказание преминаване през питлейна; Тимо Глок (техническа повреда във Върджин).