Начало Избрани Фетел ще кара болиди от личната си колекция в Гудууд

Фетел ще кара болиди от личната си колекция в Гудууд

1131
0
Себастиан Фетел
снимка: Астън Мартин

Себастиан Фетел ще кара болиди от личната си колекция в Гудууд. Четирикратният световен шампион в F1 реши да участва в тазгодишното издание на „Фестивала на скоростта.“ Всичките автомобили на Фетел ще използват само устойчиви горива.

Фетел прекара повече от 15 години в най-високото ниво на моторните спортове. През този период той записа 299 старта. В тях той спечели 4 световни титли, 53 победи, 122 подиума, 57 полпозишъна и общо 3098 точки.

Четирикратният световен шампион се оттегли от F1 в края на миналата кампания. За момента германецът се наслаждава на своята почивка от спорта и няма активна състезателна програма

Последното участие на Фетел в Гудууд беше през 2012 г. Тогава той бе зад волана на Ред Бул RB7- автомобилът, с който германецът спечели втората си титла през сезон 2011.

Сега Фетел ще се завърне на емблематично място и ще кара някои от значимите автомобили от F1, които той и притежава. Тук се включват шампионския болид на Найджъл Менсъл Уилямс FW14B от 1992 г. и бившия Макларън MP4/8 на Аертон Сена от 1993 г. Събитието на хълма в Гудууд ще се проведе на 15 и 16 юли.

Всички автомобили, с които Фетел ще се състезава по време на събитието, са задвижвани с устойчиви горива. Така се продължава инициативата „Състезание без следи“, която германецът стартира миналата година на Силвърстоун. Тогава той управляваше FW14B, използвайки устойчиво гориво.

„Страхотно е да се върна в Гудууд след толкова години“, сподели Фетел. „Нямам търпение да седна зад волана на някои от най-запомнящите се автомобили, които ще се движат с устойчиво гориво през този уикенд.“

„Аз съм страстен състезател и за мен е важно да продължим да се наслаждаваме на управлението на емблематични състезателни автомобили днес и в бъдеще. Разбира се, трябва да го правим по отговорен начин“, добави бившият пилот на Ред Бул, Ферари и Астън Мартин.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sebastian Vettel (@sebastianvettel)

Предполага се, че поне 20 % от автомобилите, които ще участват в тазгодишното 30-то издание на Фестивала на скоростта, ще бъдат задвижвани с алтернативни методи. Тук се включва електричество, водород или синтетично гориво.

„Изключително съм развълнуван да посрещна Себастиан отново в Гудууд това лято“, сподели херцогът на Ричмънд Чарлз Хенри Гордън-Ленъкс.

„Знам, че нашите фенове ще се радват да имат възможност да отпразнуват невероятната му кариера и да го видят в действие на хълма. Отношението му към използването на алтернативни горива напълно съвпада с плановете ни по време на събитието и в по-широк план. Така ще гарантираме, че хвърляме светлина върху тази важна тема и защитаваме моторните спортове за следващото поколение.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Goodwood Festival of Speed (@fosgoodwood)