Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА може да намали ограниченията за инструкции по радиото?

ФИА може да намали ограниченията за инструкции по радиото?

65
0

ФИА може да намали ограниченията за инструкции по радиото към пилотите от Формула 1. Това предположение излезе на бял свят след продължилата 3 часа и 40 минути среща на представители на отборите с рейс директора Чарли Уайтинг. Дискусиите са довели до обмисляне на вариант, при който федерацията да позволи някои от обявените за забранени съобщения към състезателите.

Екипите са изразили пред Уайтинг тревогите си относно забраната, чиято цел е стриктното прилагане на точка 20.1 от спортните правила. Според нея пилотът трябва да управлява сам и без помощ автомобила си през цялото време. Един от тийм мениджърите коментира след срещата в Сингапур, че въпросите са били повече от отговорите и представителите на федерацията са обещали да помислят по въпроса.

По една точка обаче от ФИА са абсолютно категорични: че забраняват тотално инструкциите, отнасящи се директно до карането на пилотите като например каква предавка да изберат, как да пазят гумите или къде да спират.

По време на срещата е било изтъкнато, че воланите на отделните автомобили са различни по големина и това влияе каква и колко информация може да се изписва на тях. Такова мнение изрази и Маркус Ериксон от Катерам по време на днешната пресконференция:

– По принцип идеята ми харесва – смятам, че е добре пилотите да са по-съсредоточени. Но тъй като карам за малък тим, то ще кажа, че за нас би било по-сложно да се справим заради волана ни. Дисплеят не е голям. Доста други отбори имат големи дисплеи, на които може да се изписва каква ли не информация. Нашият е много малък. Но както споменах, идеята е добра.

Притесненията на тийм мениджърите не са ограничени до дисплеите на воланите. Обсъждано е, че съобщения като износване на спирачките например могат да са важни за безопасността на състезателите.