Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА промени критериите за получаване на суперлиценз

ФИА промени критериите за получаване на суперлиценз

51
0

ФИА промени критериите за получаване на суперлиценз и въведе правила, които ако съществуваха през изминалия сезон, щяха да осуетят влизането на Макс Верстапен във Формула 1.

Първото изискване е за наличие на валидна шофьорска книжка. Слага се възрастова граница от минимум 18 години (Верстапен е на 17 – б.а.) и ще се проверяват знанията относно спортните правила на Формула 1 и Международния спортен код.

Всеки пилот, желаещ да получи суперлиценз, трябва да има 300 км с болид от F1 (разрешено е и с по-стара кола), както и да се е състезавал поне две години в малките формули. Въвежда се и изискване за ниво на представяне в по-ниските категории.

Привличането на Верстапен от Торо Росо – договорът бе подписан, докато Макс бе още на 16 години – предизвика сериозна дискусия относно изискванията за суперлиценз. Двукратният световен шампион Мика Хакинен например бе на мнение, че холандецът изобщо не е за Гран при.

– Едно момче на 16 или 17 в никакъв случай не е готов за Формула 1. Разглеждайки въпроса и като мениджър, и като баща, лично аз никога не бих позволил на толкова младо момче да се състезава в F1. Твърде рано е. И ако нещата се сгромолясат, могат да нанесат сериозни поражения – обясни Хакинен.