Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА не изключва възможността да направи промени в точковата система за суперлицензи

ФИА не изключва възможността да направи промени в точковата система за суперлицензи

48
0

ФИА не изключва възможността да направи промени в точковата система за суперлицензи в бъдеще, ако сметне, че отделни шампионати имат по-голяма или по-малка тежест. Подреждането на първенствата в схемата на федерацията предизвика полемика. Рено например потърси среща с представители на ФИА именно заради позиционирането на сериите на марката.

Точковата система е част от новите изисквания за кандидатстване за суперлицензи. Най-висока позиция в нея заема шампионатът Формула 2, който понастоящем дори не съществува. Според ФИА е важно да има по-строги правила за пилотите, желаещи да получат такъв тип разрешително, но федерацията е склонна на промени, ако структурата се окаже неподходяща.

– Установихме стабилна рамка на условията за пилотите. Що се отнася до точковата система, то е съвсем логично да има напасване година за година – заяви говорител на ФИА, цитиран от Аутоспорт.

Той коментира и въпроса с Рено: обясни, че са били взети предвид различни фактори, които довели до това подреждане на шампионатите:

– Критериите, по които бе определена точковата система, не се отнасяха само до спортното представяне в отделните първенства. Имаше фактори, които също трябваше да включим. Разглеждаме, разбира се, информацията на Рено, както и на всяка друга страна.

Поставянето на Формула 2 на първа позиция в системата бе обяснено с желанието на ФИА да създаде по-структурирана пътека към Формула 1 за младите пилоти. Бъдещата F2 щяла да е важна стъпка в този процес.