Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА предупреди пилотите, че няма да толерира излизания от пистата

ФИА предупреди пилотите, че няма да толерира излизания от пистата

71
0

ФИА предупреди още веднъж пилотите от Формула 1, че няма да толерира излизания от пистата в 4-ти и 11-ти завой на Хунгароринг.

Рейс директорът Чарли Уайтинг изпрати бележка до всички отбори, в която посочва, че след дискусията с пилотите вчера иска да потвърди изискванията на състезателния контрол.

В изявлението се казва, че федерацията ще прилага „нулева толерантност към автомобилите, излизащи от пистата в 4-ти и 11-ти завой по време на квалификацията. За напускане на трасето ще се счита стъпване на кола на 20 см от бялата линия. Всяка обиколка, постигната след напускане на трасето, ще бъде анулирана в съответствие с член 12.3.1 от спортния код.”

За надпреварата се допускат до три излизания от трасето на посочените завои. При четвърто рейс контролът ще изпраща доклад за провинилия се пилот до стюардите, което може да доведе до наказание – вероятно преминаване през питлейна.

Уайтинг посочва в бележката, че все пак ще се отчитат извънредни обстоятелства: „Ако сме убедени, че пилот е напуснал пистата в посочените точки поради независещи от контрола му причини, като например избутване от трасето, съответната обиколка в квалификацията ще бъде зачетена, а в състезанието няма да се брои като провинение.”