Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА свиква работна група за изясняването на всички обстоятелства около катастрофата на...

ФИА свиква работна група за изясняването на всички обстоятелства около катастрофата на Бианки

73
0
ФИА

Десет дни след тежката катастрофа на Жул Бианки по време на Гран при на Япония състоянието на пилота на Маруся остава критично, но стабилно. Бианки продължава да се бори за живота си.

В същото време въпреки тежката обстановка през изминалия уикенд Формула 1 се опита да се върне към нормалния си ритъм. Това обаче не бе никак лесно, което можеше да се види по лицата на главните действащи лица и по напрежението в медиите.

За да бъде уточнен максимално точно хода на събитията и трагичните обстоятелства, от ФИА са наредили създаването на гремиум, който ще бъде ръководен от Жан-Луи Валантен. Ръководената от Валантен група ще изиска от всички отбори данни, за да бъде възстановена пълната картина на случилото се.

Валантен от февруари тази година е генерален секретар по въпросите свързани със спорта във ФИА. Французинът, който в миналото си се е занимавал с аматьорски спорт е бил през изминалото десетилетие директор на френската футболна федерация и на френския национален футболен отбор, наследи на поста във ФИА своя сънародник Пиер дьо Конинк.

„В следствие на тежкия инцидент с Жул Бианки в Япония, ФИА реши да създаде работна група, чиято цел ще е да се разбере по-добре хода на случилото се и обстоятелствата около него. Също така сред задачите на този гремиум ще бъде и да бъдат дадени допълнителни предложения, които да доведат до подобряването на сигурността на пистите“, се казва в изявлението на централата.

В групата ще участва и Питър Райт, който е шеф на комисията по сигурността във ФИА. Идеята е да се прегледат всички документи, изявления на свидетели и всички други приходящи информации, като аудио, видео и теметрични записи, които може да са свързани с инцидента. Според говорител на ФИА, това е първият ход на президента Жан Тод в процеса за подобряване на сигурността, обявен в петък в Сочи.