Начало Избрани Уилямс е първият санкциониран отбор заради нарушение на финансовите правила

Уилямс е първият санкциониран отбор заради нарушение на финансовите правила

3099
0
Уилямс FW44
снимка, Уилямс

ФИА е санкционирала Уилямс заради нарушаване на финансовите правила. Британският отбор не е успял да подаде навреме своята документация за финансов отчет за последната година. Крайният срок, определен от ръководния орган, е бил 31 март 2022 г.

Отборите от F1 са принудени да работят в рамките на тавана на разходите от началото на сезон 2021. В момента горната граница е 140 млн. долара. През следващата година тя ще намалее до 135 млн. долара.

Въпреки това Уилямс не си е навлякъл проблеми с ФИА, след като не превишил лимита на разходите, а вместо е подал твърде късно документите, в които е описал разходите си.

Британците станаха първия тим от F1, който наруши финансовите разпоредби. Отборът бе глобени с 25 000 щатски долара заради изпуснатия срок за подаване на декларацията.

От ФИА съобщават, че на 12 април Уилямс са били уведомени, че отборът е извършил процедурно нарушение. Три дни по-късно тимът отговаря на уведомлението и признава, че е нарушил правилата.

След това екипът е оказал пълно съдействие за отстраняване на нарушението. На отбора от Гроув е било съобщено, че трябва да поправи грешката си, като подаде отчета преди 1 юни.

Екипът е изпълнил своето задължение, но въпреки това му е била наложена глоба от 25 000 долара, както и разходи, направени от служителите за наблюдение на действието на настоящия финансов правилник.

Във Формула 1 и в момента тече дискусия относно тавана на бюджетите. Големите отбори Ферари, Мерцедес и Ред Бул са категорични, че няма да се вместят в ограничението. Причината е високата инфлация, която в комбинация със затруднената логистика доведе до повишаване цените на товари и услуги. Уилямс обаче е един от отборите, държащи на лимита. Другите са Алпин, Хаас и Алфа Ромео. Те претендират, че инфлацията е предвидена и въпреки известни отклонения, няма основание за промяна на бюджетните ограничения.