Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА може да съди Филип Щрайф заради Бианки

ФИА може да съди Филип Щрайф заради Бианки

59
0

Президентът на ФИА Жан Тод и президентът на медицинската комисия Жерар Сайан може да предприемат съдебни действия срещу Филип Щрайф. Причината са направени от бившия пилот от Формула 1 коментари относно разследването катастрофата на Жул Бианки.

Френски медии цитираха предположение на Щрайф за това, че целта на комисията, назначена от ФИА да проучи станалия с Бианки на пистата Сузука инцидент, е била само да снеме каквато и да е вина от федерацията. Коментарът на бившия състезател, който е в инвалидна количка след катастрофа по време на тестове в Бразилия през 1989 г., е направен в радио интервю. ФИА пусна специално съобщение до медиите, което гласи:

– ФИА, президентът на организацията Жан Тод и президентът на медицинската комисия Жерари Сайан са поразени да научат забележките към тях, направени от Филип Щрайф в скорошен негов коментар относно здравословното състояние на Жул Бианки. Тези забележки бяха публикувани от определени медии. ФИА, Жан Тод и Жерар Сайан категорично заявяват, че обидните и клеветнически коментари на Филип Щрайф са необосновани и демонстрират злонамереност. С оглед сериозността на нарочната атака срещу репутацията им, горепосочените отправиха молба към адвокатите си да депозират оплакване за публична клевета и обида, така че разпространяването на изявленията на Щрайф да спре незабавно и да бъде санкционирано по подходящ начин. За съжаление този инцидент увеличава страданието на семейството на Жул Бианки, към когото отново потвърждават подкрепата си.

От страна на Сайан имаше действия и срещу бившия лекар на Формула 1 Гари Хартщайн заради публикации в блога му по повод инцидента на Михаел Шумахер – материал по темата ще може да намерите в следващия брой на ClubS1.

Бианки е в болница в родината си в критично, но стабилно състояние. Последното изявление от страна на родителите му бе на Нова година, като в него се посочваше, че засега няма нова информация за пилота.

Това не е първият случай, при който думи на Филип Щрайф предизвикват подобен отзвук. В края на миналата година негов коментар пред френски вестник по повод състоянието на Шумахер накара Сабине Кем да направи официално изявление. Тя заяви, че бившият пилот не се е свързвал нито с нея, нито със съпругата на седемкратния световен шампион във Формула 1 Корина Шумахер.

Михаел е в дома си в Швейцария – той претърпя две мозъчни операции след падане на ски в края на 2013 г.