Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА трябва да има по-голяма роля в управлението на F1 според Тод

ФИА трябва да има по-голяма роля в управлението на F1 според Тод

35
0

ФИА трябва да има по-голяма роля в управлението на Формула 1, смята президентът на федерацията Жан Тод. Според французина е необходимо организацията да е с „по-голяма автономия при взимане на финални решения”.

„Управляващата организация няма достатъчно власт или влияние върху финалните варианти на правила”, заяви Тод по време на конференция в Торино (Италия). „Отбори и производители трябва да подкрепят действията ти. Големи компании често се включват заради виждането си, че [F1] е силен маркетингов инструмент и лаборатория за технологиите им. Затова е наистина важно да ги слушаме. Аз лично искам да чувам и мнението на хората, не само на производителите – на феновете и журналистите.”

Тод допълни, че работата на ФИА трябва да получава и силна подкрепа от „промоутъра (т.е. Бърни Екълстоун – б.р.), защото той носи отговорността да продава шоуто. Би било нечестно ние само да диктуваме.”

Президентът на международната федерация обясни също така, че сблъсъкът между 24 часа на Льо Ман и старта от Формула 1 за Гран при на Баку в Азербайджан не е можело да бъде избегнат.

„В автомобилния спорт има страшно много шампионати и само 52 уикенда. Мисията е почти невъзможна. Бях в Льо Ман и не съм виждал толкова много хора. Не мисля, че състезанието там пострада от провеждането на надпреварата в Баку по същото време. Всъщност проследяването на финала на Льо Ман и старта в Баку не бе твърде сложно, ако човек наистина искаше да види и двете. Съчувствам на Бърни – в календара му има 21 надпревари, а трябва да се съобразява с национални празници и още куп неща. Лесно е да се критикува, но хората, които го правят, често не разполагат с всички детайли”, обясни Тод.