Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА готова да позволи подвижните крила

ФИА готова да позволи подвижните крила

33
0

ФИА твърди, че е готова да позволи използването на подвижни устройства във Формула 1, така че да подобри шоуто.

Въпреки че имаше мащабни промени в техническия правилник за тази година, така че да се оптимизират изпреварванията, президентът на ФИА, Макс Мозли, вярва, че може да са нужни още по-радикални мерки, за да се подобри още повече ситуацията.

Той смята, че вместо да се модифицира спортният правилник – чрез обратна стартова решетка или системата с медали – ще бъде по-умно, ако се направят промени по техническия правилник.

В писмо, изпратено до ФОТА, Мозли казва: „Основното оплакване от състезателните фенове е липсата на изпреварвания и оспорвани надпревари. Затова и група експерти предложи аеродинамични промени, които влизат в сила от 2009 година. Остава да се види дали и допълнителните 80 к.с. от KERS ще помогнат за изпреварванията.”

„Има също така предложения за промени по спортния правилник като частично или пълно обръщане на стартовата решетка, предоставяне на титлата на пилота с най-много победи и т.н.”

„Но едва ли това ще реши проблема, при който щом по-бързата кола изпревари по-бавните, тя постепенно ще се откъсне напред. Затова и никое от тези предложения няма да направи състезанията по-оспорвани.”

„Очакваме от ФОТА да помогне при изследването на подвижните аеродинамични устройства. Ако бъдат достатъчно радикални, тези компоненти може да помогнат много на преследващия болид. Нещо подобно, макар и в по-примитивен вид, имаше през 60-те години, когато повдигащите сили намаляваха за болид, щом застане зад друг.”

„С помощта на модерните технологии можем да ползваме устройства, които да предоставят на колата повече притискане и по-малко съпротивление.”

„Това ще донесе оспорвани състезания на всички типове писти. Това обаче ще изисква значителни (вероятно автоматични) подвижни аеродинамични елементи.”