Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА: Инцидентът не бе достатъчно сериозен, за да изисква червен флаг; Волф:...

ФИА: Инцидентът не бе достатъчно сериозен, за да изисква червен флаг; Волф: Този път спазиха правилата

5875
0
сейфти кар, кола за сигурност, F1, Формула 1, ФИА, Монца
снимка: Пирели

От ФИА решиха да обяснят защо оставиха Гран при на Италия да завърши зад кола за сигурност, което предизвика сериозни критики. Даниел Рикиардо спря на пистата Монца малко преди края на състезанието и рейс контролът пусна сейфти кар, който не се прибра до самия финал.

„Докато се полагаха всички възможни усилия за отстраняването на кола №3 и да се поднови надпреварата, ситуацията се развиваше. Маршалите не успяваха да включат болида на неутрална и да го избутат встрани“, заяви говорител на ФИА.

„Сигурността при такива действия е единственият ни приоритет. Инцидентът не бе достатъчно сериозен, за да изисква червен флаг и затова състезанието завърши зад колата за сигурност в съответствие с процедурите, договорени между ФИА и всички участници. Моментът на излизане на сейфти кар и периодът на оставане на пистата няма влияние върху процедурата.“

Случилото се възобнови дискусията около финала на сезон 2021. Тогавашният рейс директор Майкъл Маси пусна само колите между Люис Хамилтън и Макс Верстапен да се върнат в колоната и прибра колата за сигурност. Основанието бе, че има съгласие между всички надпревари да не приключват зад сейфти кар. Надпреварата в Абу Даби бе възобновена само за една обиколка, през която Верстапен изпревари пилота на Мерцедес и спечели титлата.

Това е поредният случай, в който действията на хората на ФИА се поставят под въпрос. Тото Волф от Мерцедес не пропусна случая да подхвърли язвителна реплика.

„Този път спазиха правилата“, каза ръководителят на екипа от Бракли

„Решението на рейс директора ще бъде критикувано. Може би трябваше да го сторят обиколка по-рано или да пуснат Джордж [Ръсел]. Но поне следваха правилата. Приеха, че състезанието трябва да завърши зад сейфти кар. Така и трябва да е“, допълни Волф.