Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА изпрати две нови директиви, затварящи сиви зони в правилата

ФИА изпрати две нови директиви, затварящи сиви зони в правилата

2399
0
Мерцедес, техника, детайл, ФИА, директива
снимка: Спас Генев

Международната автомобилна федерация (ФИА) изпрати в четвъртък две нови технически директиви до отборите от Формула 1. Смята се, че с тях ще се затворят сиви зони в правилата. Авторитетният британски журналист Марк Хюз твърди, че вероятно са изготвени на базата на споразумението между ФИА и Ферари за работата на задвижващата система на Скудерията през 2019 г.

Техническата директива 0018/20 се отнася до актуализация на IVT сензорите, които измерват приемането и отдаването на електрическата енергия в ERS. Нови сензори ще бъдат монтирани първоначално в болидите на трите водещи екипа – Мерцедес, Ферари и Ред Бул. По-късно през сезона ФИА ще ги интегрира и в автомобилите на останалите екипи.

Втората техническа директива – 0019/20 – е за осигуряване спазването на ограничението да не се надхвърля консумацията на масло в двигателя над допустимите 0,3 литра/100 км в нито един момент. В нея са описани нови процедури за измерване и запечатване на маслените системи. ФИА си запазва правото да ги приложи ако е нужно, включително и физическо измерване на количеството масло, което се влага в двигателя.

По-рано федерацията постави в автомобилите втори, допълнителен дебитомер за измерване на горивния поток. Данните от тези нови устройства се изпращат само до нейните инженери. Мястото и цялата схема на работа са описани в актуалния 237 брой на списание ClubS1.