Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА: Мерцедес отиват на трибунал, Ферари са оправдани

ФИА: Мерцедес отиват на трибунал, Ферари са оправдани

23
0
ФИА

Световната автомобилна федерация (ФИА) оповести решението си относно тестовете на Пирели, проведени с Мерцедес и Ферари.

Екипът от Бракли ще се яви пред Международния трибунал, а Скудерията са оправдани въз основа използването на кола от 2011 г. в изпитанията.

Пълният текст на решението гласи:

Стюардите на Гран при на Монако отбелязаха в доклада си към ФИА въпрос, отнасящ се до тест на гуми, проведен от Пирели с участието на Тийм Мерцедес AMG Петронас F1 в Барселона на 15-17 май 2013 г. (Докладът на стюардите е следствие от протеста, направен от Ред Бул Рейсинг и Скудерия Ферари Тийм по време на Гран при на Монако срещу Мерцедес AMG Петронас F1 по отношение участието на екипа в изпитанията в Барселона (15-17 май 2013 г.))

ФИА поиска пояснения от Пирели и Тийм Мерцедес AMG Петронас F1 относно ситуацията.

ФИА също така отправи въпроси към Скудерия Ферари Тийм, които са взели участие в тест на гуми в Барселона в периода 23-24 април 2013 г.

ФИА поиска и всички останали F1 отбори да предоставят на ФИА информация, с която може би разполагат относно каквито и да са тестове, проведени от Пирели през сезон 2013 г.

В светлината на всички получени отговори и в отговор на събраната по време на проучването информация президентът на ФИА [Жан Тод], в ролята си на разследващ орган, реши:

– Да приключи случая по отношение на Скудерия Ферари Тийм относно участието на екипа в тест на гуми, организиран от Пирели в Барселона на 23-24 април 2013 г. и използването на болид от 2011 г., тъй като се заключава, че използването на кола от 2011 г. не се смята за противоречащо на съответните правила на ФИА.

– Да отнесе случая, отнасящ се до тест на гуми, проведен от Пирели и Тийм Мерцедес AMG Петронас F1 в Барселона на 15-17 май 2013 г., към Международния трибунал на ФИА, тъй като от проучването на условията на изпитанията се заключава, че тестът може да е в нарушение на съответните правила на ФИА.

Международният трибунал на ФИА се свиква, за да вземе решение в съответствие с правните и дисциплинарни правила на ФИА.

Тестът на Пирели и Мерцедес предизвика скандал броени часове преди старта на Гран при на Монако. Ред Бул и Ферари подадоха официален протест, касаещ основно използването от страна на Мерцедес на болид от 2013 г. за тестовете.

Според спортните правила на ФИА изпитанията по време на сезона са абсолютно забранени. Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри обясни, че според договора на доставчика на гуми за екипите от Формула 1 компанията има право на 1000-километров тест с който и да е екип от Гран при. Впоследствие той поясни, че Пирели не са искали Мерцедес да участват в проби с колата за настоящия сезон и са сметнали, че това е уредено в директна комуникация между отбора и ФИА.

Коментарите от Мерцедес по време на уикенда в Монако след избухването на скандала, бяха, че са получени всички необходими разрешения за подобен тест.