Начало Избрани ФИА направи промени в комисията за едноместни състезателни автомобили

ФИА направи промени в комисията за едноместни състезателни автомобили

367
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА направи промени в комисията за едноместни състезателни автомобили. Федерацията реши да преструктурира един от най-важните си отдели, в които попада и F1.

Днес ФИА обяви създаването на нова структура, в която влизат нови технически и спортни директори. Тяхната роля ще бъде да наблюдават стълбицата от младежките серии до състезанията за Гран при.

Първата промяна е свързана с Никола Томбазис. Гръцкият инженер е става в директор на комисията за едноместни състезателни болиди автомобили. В неговите правомощия влизат и техническите въпроси в F1, тъй като ФИА е отговорна за създаването на спортния правилник. До момента Томбазис заемаше позицията технически шеф.

Едновременно с това е създадена изцяло нова длъжност, която носи името спортен директор. Тя ще бъде заета от Стив Нилсен. Британецът доскоро заемаше подобна позиция в самата F1. В тази роля си роля рейс директорите като Нилс Витик ще докладват директно на бившия спортен директор на Уилямс.

Другите нови назначения във ФИА включват Тим Гос. Той ще поеме ролята на технически директор, заемана преди това от Томбазис. Също така федерацията назначи и Федерико Лоди. Италианецът ще отговаря за новите финансови правила на F1. Преди това той е изпълнявал подобна роля в Торо Росо.

Президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем заяви, че новите назначения отразяват желанието на организацията да подобри управлението на F1.

„Посветихме много време и усилия, за да направим значителни и информирани промени в екипа на F1. Целта ни е да създадем правилната структура с правилните хора, които да контролират бъдещото регулиране на спорта“, сподели Бин Сулайем.

„Развивайки и насърчавайки хората в нашата организация, както и привличайки експертиза и опит отвън, съм уверен, че сме във възможно най-добра позиция да продължим напред заедно с нашите партньори от FOM и отборите от Формула 1“, добави президентът на ФИА.

Същевременно Томбазис не скри радостта си след като бе обявено неговото повишение.

„Много съм развълнуван. За мен е чест да заема тази нова позиция във ФИА. Освен това съм благодарен на президента за доверието, което ми оказва“, каза Томбазис.

„Разполагаме с група от изключително талантливи и отдадени хора. Всички те работят на пълни обороти, за да осигурят нивото на регулиране, което F1 изисква и заслужава. Напълно съм убеден, че тази нова структура ще издигне ресурсите ни на следващото ниво и ще ни позволи да правим непрекъснати подобрения.“