Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА назначава свой комисар за F1

ФИА назначава свой комисар за F1

975
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА назначава свой комисар за F1. Това твърди британското издание Motorsport.com. Работата на този комисар ще бъде свързана с инициативите на ФИА за въвеждане и прилагане на подобрения в F1 в бъдеще.

Първоначално идеята за тази длъжност бе предложена от вече бившия президент на ФИА Жан Тод. Французинът вярва,  трябва да се намери човек, който да има подходяща квалификация и да желае да отделя от времето си за F1. Разбира се, това е трудна задача, тъй като статутът на ФИА e организация с нестопанска цел. Като такава, тя няма как да предложи заплащане като това в толкова комерсиален шампионат като F1

В петък Motorsport.com съобщи, че уважаваният F1 журналист  Дитер Ренкен се е съгласил да заеме тази длъжност с незабавен ефект. В продължение на няколко месеца южноафриканецът е работил като съветник на настоящия президент на ФИА Мохамед бин Сулайем.

В доклада се казва, че Ренкен ще помага при формулирането и прилагането на подобрения за F1 от името на ФИА. Ренкен ще докладва директно на Бин Сулайем.

Ренкен ще поеме водеща роля в подпомагането на изготвянето на новото споразумение „Конкорд“, което трябва да влезе в сила през 2026 г. Това е договорът между ФИА и отборите в F1, който определя търговските условия и правила.

Първоначалното предложение за специален комисар за F1 отпадна. Тогава бе признато, че Бърни Екълстоун по същество вече е изпълнявал основните аспекти на предвидената роля.

Но сега вече F1 се притежава от Либърти Медия. Затова Бин Сулайем вярва, че такава фигура е необходима, за да подпомогне гладкото функциониране на спорта, особено когато става въпрос за поемане на ключова роля в преговорите по споразумението „Конкорд“.

„Това не е шампионат на един човек. Винаги се обръщам към нашия екип. Ако ме бяхте попитали преди шест месеца, щях да кажа, че не разполагам с достатъчно [добър] екип, за да преговарям. „Имаме добър едноместен [технически отдел], имаме всичко това“, каза президентът на ФИА, визирайки съществуващия орган, оглавяван от Джанкарло Минарди.

„Но когато става дума за преговори, те не са за технически лица. Техническите хора се занимават с рестрикторите, със звука, със задвижващите системи. Това не е нещо, което съществува при търговската страна.“

„Новото споразумение за „Конкорд“ трябва да бъде справедливо и за трите заинтересовани страни: ФИА, ФОМ [собственост на Либърти] и десетте отбора, ако те все още са там. Именно тогава мисля, че ще се чувстваме добре“, завърши президентът на ФИА.

Понастоящем Ренкен живее на около на 30 км от пистата Спа-Франкоршамп“. В продължение на почти десетилетие работи със списание ClubS1 като специален коментатор на изданието. През част от времето отговаряше и на въпроси на читатели. През последните години бе главен редактор на новинарския уебсайт за F1 racingNews365.com. От 2000 г. насам Ренкен присъствал на над 350 старта в Гран при.