Начало Избрани ФИА не уважи молбата на Ферари за преразглеждане на наказанието на Сайнц...

ФИА не уважи молбата на Ферари за преразглеждане на наказанието на Сайнц от Мелбърн

996
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

ФИА не уважи молбата на Ферари за преразглеждане на наказанието на Карлос Сайнц от Мелбърн. Стюардите на ръководния орган обявиха, че Скудерията не е представила нови, значими и релевантни доказателства, които да дадат основание за преразглеждане на решението им. По този начин испанският състезател ще остане на позицията, която заемаше след развяването на карирания флаг в Австралия.

Сайнц получи допълнителни 5 секунди в края на надпреварата в Мелбърн заради това, че при последния рестарт удари и завъртя Фернандо Алонсо. След това имаше още инциденти, заради които състезанието отново бе спряно. Рейс контролът реши стартовият ред за последната обиколка да е от обиколката преди рестарта. Самият финален тур премина зад кола за сигурност. Тъй като колите бяха една до друга и наказанието понижи позицията на Сайнц, който от четвърти стана 12-ти. Така той си тръгна с 0 точки от надпреварата в Мелбърн.

В края на миналата седмица Ферари поиска официално преразглеждане на наказанието на Сайнц. Отборът от Маранело тогава заяви, че ще предостави информация от още два спорни инцидента в Гран при на Австралия. Единият от тях касаеше Пиер Гасли и Естебан Окон. Пилотите на Алпин се удариха малко след рестарта в 56-тата обиколка. След това те бяха изслушани от стюардите и не получиха наказание. В същото време комисарите на ФИА така и не разследваха случилото се между Логан Сарджънт (Уилямс) и Ник де Врис (Алфа Таури)

Във Ферари се надява ФИА да промени решението си след представяне на още доказателства по този случай. В крайна сметка обаче комисарите на ръководния орган обявиха, че Скудерията не е представила нови, значими и релевантни доказателства, които да дадат основание за преразглеждане на решението им.

„Няма значителен и релевантен нов елемент, който да не е бил на разположение на страните, искащи преразглеждане, по време на съответното решение. Поради това молбата се отхвърля“, се казва в изявление на ФИА.

Доказателствата, представени от Ферари, включват данни от автомобила на Сайнц, както и изявления на пилота, Алонсо и някои от техните съперници. Стюардите са отбелязали, че Ферари се позовава на прецедент, свързан с Форс Индия, като основание тези документи да бъдат счетени за достатъчно основание за преразглеждане.

Най-вероятно става дума за наказание на стартовата решетка, което Серхио Перес получи през 2014 г. Тогава мексиканецът се сблъска с Фелипе Маса в състезанието за Голямата награда на Канада. Тогава отборът на Форс Индия накара стюардите да преразгледат инцидента, след като представиха разказа на Перес като доказателство

Стюардите на Гран при на Австралия отбелязват, че прецедентът не е приложим в този случай.

„Случаят с екипа на Sahara Force India F1 е свързан с изслушване на инцидент след състезанието.“

„Пилотът на отбора не успя да присъства на изслушването, тъй като беше откаран в болница след инцидента. Изслушването продължи, без конкурентният тим да може да разговаря със своя пилот и да получи неговата версия. Това се случи след изслушването. В крайна сметка версията на пилота хвърли различна светлина върху фактите, които бяха представени на стюардите.“

В случая със Сайнц обаче стюардите са сметнали за излишно да изслушат испанеца. Така те директно са определили кой е виновен. Поради това те смятат, че цитатите на испанеца, както и тези, предоставени от Ферари, също не представляват значителна и релевантна нова информация. Стюардите също така са постановили, че предоставените от Скудерията телеметрични данни не допълват тези, с които вече са разполагали по време на вземането на решението си.