Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА няма да глобява пилотите за превишена скорост в питлейна

ФИА няма да глобява пилотите за превишена скорост в питлейна

32
0
ФИА

ФИА се съгласи да не глобява пилотите за превишена скорост в питлейна, след като асоциацията на състезателите във Формула 1 (GPDA) потърси изяснение на казуса. Световната федерация промени процедурата, след като явно имаше неразбирателство в началото на сезона.

Пилотите в Гран при смятаха, че паричната санкция за превишаване на допустимата скорост в питлейна няма да им бъде налагана, след като таксите за суперлицензи скочиха рязко миналата година. В първите надпревари за 2013 г. обаче ФИА продължи да ги глобява и въпросът бе отнесен към организацията за изясняване.

Оказа се, че затруднението идва от постановена задължителна глоба в спортните правила в размер на 200 долара за всеки километър в час над установения лимит. Във ФИА са разгледали въпроса и са постигнали компромис, вследствие на който паричните санкции ще бъдат налагани на отборите вместо на пилотите.

Освен това е променена сумата. За всеки километър в час над ограничението наказанието вече ще е двойно по-малко – 100 долара – и е сложена горна граница от 1000 долара. Тази структура е влязла сила за Гран при на Бахрейн и съответно Лотус трябва да покрият глобата на Кими Райконен от втората свободна тренировка в Испания. Най-високата санкция досега през сезон е на Валтери Ботас – пилотът на Уилямс отнесъл $2800 в Австралия заради това, че се е движел през питлейна със 73,8 км/ч.