Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА одобри календара за догодина, има няколко промени

ФИА одобри календара за догодина, има няколко промени

60
0

Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви официално календара във Формула 1 за 2016 г. Както се очакваше, стартът на сезона е изместен по-рано спрямо обявеното в предварителния календар. Той ще започне на 20 март с Гран при на Австралия, което е с 2 седмици по-рано от първоначалната дата – 3 април.

Така календарът няма да бъде толкова наситен, колкото беше планирано изначално, като състезанията догодина ще са рекорден – брой 21. Това е с 2 повече от този сезон сезон, като място намират Азербайджан за първи път, а Германия се завръща след година отсъствие.

Общо на 7 състезания бяха променени датите. Китай и Бахрейн си размениха местата и последното идва като второ състезание за сезона, но 2 седмици след Австралия, а не една, както беше първоначално. Състезанията едно след друго (седмица след седмица) са общо 6.

Искането на отборите да се запази лятната пауза от 4 седмици беше изпълнено, като между Германия в края на юли и Белгия в края на август няма да има надпревари. Интересното е, че Гран при на Европа в Азербайджан е преместено от 17 юли на 19 юни и съвпада с 24-те часа на Льо Ман. 

Календар за 2016 г.

20 март – Австралия

3 април – Бахрейн

17 април – Китай

1 май – Русия

15 май – Испания

29 май – Монако

12 юни – Канада

19 юни – Европа

3 юли – Австрия

10 юли – Великобритания

24 юли – Унгария

31 юли – Германия

28 август – Белгия

4 септември – Италия

18 септември – Сингапур

2 октомври – Малайзия

9 октомври – Япония

23 октомври – САЩ

6 ноември – Мексико

13 ноември – Бразилия

27 ноември – Абу Даби