Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА организира среща с пилотите за дискусия на наказанията, 8 отишли на...

ФИА организира среща с пилотите за дискусия на наказанията, 8 отишли на събитието

2022
0
ФИА
снимка: Спас Генев

От ФИА поканили пилотите и спортните директори на отборите от Формула 1 на среща преди уикенда за Гран при на Мексико, на която да обсъдят вълнуващите ги въпроси с наказанията. 8 от общо 20 състезатели отишли, за да изразят виждането си. Същевременно пилотите постоянно недоволстват от федерацията и работата на рейс контрола по време на състезателни уикенди.

Събитието е било организирано от Гари Конъли, съобщи немското издание Ауто Мотор унд Шпорт. Конъли е представителят на Австралия в Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА, заема редица постове както във федерацията, така и в свързани с моторспорта организации в родината си, а освен това е и един от стюардите във Формула 1.

Идеята е била на срещата да се обсъдят ситуации от изминалите вече състезания. Това са и направили, макар и с по-малко от половината пилоти. Събитието е част от усилията на ФИА да постигне повече постоянство в отсъжданията

В момента все още за едни и същи нарушения се дават различни санкции или изобщо не се налагат такива. Дискутиран е бил и въпросът с ограниченията на пистите, който изключително много дразни състезателите. Отсъствието на толкова много от тях обаче изобщо не съвпада с изразеното съвсем скоро желание да участват в пряко засягащи ги решения. В Катар бяха особено недоволни заради това, че от федерацията еднолично решиха как ще се кара в състезанието заради откритите с гумите на Пирели проблеми.

„Никой не ни информира, че ще има нови ограничения на трасето. Никой не ни казва, че гумите се деламинират или каквото е там. Научаваме всичко от пресата“, което е недопустимо“, каза тогава Карлос Сайнц от Ферари.

И докато голямата част от пилотите не пожелаха да обсъждат с федерацията ситуациите от пистата, в рамките на уикенда в Мексико някои отново бяха недоволни от ФИА и стюардите

Макс Верстапен например бе един от разследваните за забавяне на изхода от питлейна и евентуално задържане на съперници.

„Това са пълни глупости“, бе реакцията на пилота на Ред Бул. „Те сами създават проблемите с тези нови правила. Всеки се опитва да си отвори достатъчно пространство. Зад мен видях как някой изпревари пет коли наведнъж в питлейна. Искаше и мен да задмине, докато аз се мъчех да оставя пространство“, продължи Верстапен.

„Но всички го правят и затова съм изненадан, (че имаше разследване). Ако това е нарушение, то тогава всички ще трябва да бъдат проверявани, тъй като постоянно минаваме едни пред други вследствие на новото правило (за делтата). В питлейна се кара бавно. И според мен в това няма нищо странно или грешно“, допълни нидерландецът.