Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА отправи предупреждение към Строл заради поведението му в Лосаил

ФИА отправи предупреждение към Строл заради поведението му в Лосаил

1812
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка Астън Мартин

ФИА отправи предупреждение към Ланс Строл заради поведението му в Лосаил. Пилотът на Астън Мартин бе разследван, тъй като се държа доста неуместно след приключването на участието си в петъчната квалификация. Строл все пак се извини за случилото се. По този начин случаят бе приключен и федерацията реши да не налага наказание на канадеца.

Строл привлече вниманието по време на петъчната квалификация в Катар, след като отпадна още в Q1. Канадецът не скри разочарованието си и изхвърли волана при излизане от автомобила си. После Строл избута своя личен треньор Хенри Хау, който се опитваше да насочи канадеца към закрития парк

Действията на Строл предизвикаха доста коментари в социалните мрежи и привлякоха вниманието на ФИА. Във вторник Ръководния орган започна да провежда разследване на случилото се в квалификацията за Голямата награда на Катар.

На практика Строл не наруши правилата на ФИА. Въпреки това той бе разследван от федерацията заради случилото се в гаража на Астън Мартин. Затова усилията на разследващия орган бяха съсредоточени върху всеобхватната клауза за уронване на престижа в Международния спортен кодекс на ФИА.

Вчера говорител на ФИА даде актуална информация относно разследването на Строл. Стана ясно, че пилотът на Астън Мартин е получил предупреждение относно действията му в Катар и бъдещото му поведение. Така случаят с канадеца бе приключен.

„Можем да потвърдим, че служителят по съответствието на ФИА е получил извинение от Ланс Строл относно действията му по време на уикендът за Гран при на Катар през 2023-та“,  гласи изявлението на ФИА.

„Служителят по съответствието е отбелязал това извинение. Той е издал писмено предупреждение, напомняйки на Ланс за неговите отговорности като състезател, обвързан с Етичния кодекс на ФИА и други етични и поведенчески насоки на ФИА, определени от спортния правилник. ФИА поддържа позиция на нулева толерантност към неправомерното поведение и осъжда всякакви действия, които могат да доведат до физически тормоз.“

Строл в крайна сметка се размина с наказание, въпреки поведението си след края на петъчната квалификация в Катар. Случилото се миналия уикенд напомня много на събитията след края на Гран при на Бразилия 2018. Тогава Макс Верстапен избута Естебан Окон. Двамата се удариха по време на надпреварата, заради което нидерландецът загуби  победата. Вследствие на тези действия, Верстапен трябваше да положи два дни общественополезен труд.