Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА планира промени за 2021 г., които да направят изпреварванията много по-лесни

ФИА планира промени за 2021 г., които да направят изпреварванията много по-лесни

2955
0
2021 концепция болид
Една от предлаганите концепции за колите от 2021 г., графика: Либърти Медия

ФИА планира драстични промени по болидите във Формула за 2021 г., които да направят изпреварванията много по-лесни. Идеята е в спорта да бъде върнат т.н. граунд ефект, чрез който се генерира много повече притискане от пода на колата.

Граунд ефектът беше използван за последно във Формула 1 до 1982 г. След това беше забранен поради съображения за сигурност след инцидентите на Жил Вилньов и Дидие Пирони. Оттогава отборите са задължени от правилата да конструират подовете на колите си плоски.

Сега от ФИА смятат, че болидите са достатъчно сигурни, за да може да бъде използван отново този ефект. В началото на 80-те години на миналия век генерираната притискаща сила беше толкова голяма, че не малко от отборите и пилотите решаваха изобщо да не използват предни крила.

„Първо целта ни е да подобрим въздушната струя от предната кола така, че тази зад нея да не губи много притискане, обясни Николас Томбазис от ФИА.

– При сегашната ситуация колата отзад губи почти половината от притискането си. А това прави много по-трудно следването на тази отпред.

Освен това на тази отзад гумите се разрушават много по-бързо по 2 причини. Първата е, че колата се пързаля повече, следвайки другата. А втората е, че добавяйки по-голяма турболенция и бавно движещ се въздух, колата като цяло не се охлажда достатъчно добре.“

Според Томбазис ако колите използват граунд ефекта, то загубата на притискане за болида, който следва друг, ще е не 50%, а едва 5-10%. Той е наясно, че с развитието на колите тази стойност все пак ще се увеличи. И затова правилата трябва да бъдат така измислени, че увеличението на загубата на притискане да се сведе до минимум.