Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА порица организаторите на Гран при на Канада

ФИА порица организаторите на Гран при на Канада

2904
0
Гран при на Канада
снимка, Ред Бул Контент Пуул

ФИА порица организаторите на Гран при на Канада. Федерацията зае твърда позиция по отношение на пропуските в безопасността, тъй като немалко фенове нахлуха на трасето веднага след края на състезанието.

Значителен брой фенове нарушиха мерките за сигурност след края на Гран при на Канада. Те нахлуха на пистата още преди всички автомобили да се върнат в определената за тях зона [закрития парк]

Това нахлуване предизвика потенциална опасност за безопасността както на пилотите, така и на зрителите. Според информация на Аутоспорт, подобни случки са се случвали в Монреал през последните години. Сега обаче ФИА обаче е решила да предприеме по-строг подход поради повтарящия се характер на проблема на няколко трасета.

ФИА разследва инцидента след края на Гран при на Канада. Ръководния орган установи, че организаторът на състезанието Octane Racing Group е нарушил член 12.2.1.h от Международния спортен кодекс.

Този член от спортния кодекс е свързан отговорността на организатора да гарантира наличието на подходящи мерки за безопасност. В своето решение стюардите на ФИА стигнаха до заключението, че мерките за сигурност, персоналът или оборудването са били или недостатъчни, или не са били надлежно прилагани. Това на свой ред е довело до създаване на опасна ситуация.

Стюардите прецениха, че въз основа на видеозаписите „мерките за сигурност и/или служителите по сигурността и/или оборудването, които трябваше бъдат въведени за събитието, не са били или приложени, или не са били достатъчни. Това е довело до опасна среда за зрителите и пилотите“.

По време на изслушването на стюардите организаторите признаха за недостатъци в протоколите за сигурност на своята организация. Това се е случило въпреки отделянето на повече ресурси. Те изразиха съгласието си, че инцидентът е неприемлив. Затова ангажираха със задълбочено разследване, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще

„Промоутърът откровено призна, че въведените мерки за безопасност не са постигнали целта да предотвратят навлизането на зрители на пистата“, отбелязаха стюардите.

„Те се съгласиха с доклада на спортния делегат на ФИА и директора на състезанието и се съгласиха, че това е неприемлива ситуация. Промоутърът заяви, че ще проведе задълбочено разследване. Той също така ще предприеме стъпки за отстраняване на нередностите навреме за следващото състезание в Канада.“

„Те също така изразиха разочарованието си, тъй като вече са инвестирали значителни ресурси в подобряване на мерките за безопасност Това обаче не е довело до желание ефект.“

Стюардите задължиха Octane Racing Group да представи на ФИА официален план за отстраняване на нередностите до 30 септември. В този план трябва да бъдат описани конкретните действия, които ще предприемат, за да предотвратят бъдещи нахлувания на пистата

Признавайки сериозността на този инцидент, стюардите също така призоваха ФИА да проведе по-широко разследване на протоколите за безопасност и сигурност на всички писти. Този проактивен подход има за цел да идентифицира и отстрани потенциалните уязвимости в цялата F1.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от F1 Grand Prix du Canada (@f1gpcanada)

Това не е първият случай, който фенове нахлуват на пистата. Миналата година голям брой хора бяха на трасето по време на прекъсването на състезанието в Австралия. Това накара ФИА да принуди организаторите на събитието да затегнат мерките за сигурност. Тази година нямаше проблеми с нахлуването на зрители.