Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА прави козметични промени на правилата на среща в Милано

ФИА прави козметични промени на правилата на среща в Милано

68
0
ФИА

Както се очакваше, на днешната среща на Световния съвет на ФИА бяха приети някои уточнения по правилата за този сезон. Става дума за дреболии, но целта е да се избегнат проблеми по време на състезателните уикенди тази година.

На съвещанието в Милано бе решено да може да се забранява използването на системата за регулиране на задното крило при дъжд от съображения за сигурност. Това е било изискано от Чарли Уайтинг, като основанията на рейс директорът са, че при дъждовни условия се намалява значително видимостта, а използването на DRS води до сериозни разлики в скоростите и може да е сериозна предпоставка за инциденти. Така сега Уайтинг ще може по свое усмотрение да забранява или разрешава използването на системата.

Освен това ФИА налага промени и относно часовете, в които е забранено пребиваването на механици в падока. Миналата година се получи объркване по този въпрос по време на уикенда в Сингапур, където цялата програма за провеждане на състезанието се различава от обикновените уикенди. Заради нощното състезание в азиатската страна, часовете забранени за механиците бяха преместени от 9:30 до 16 ч. През този диапазон обаче определени членове на отборите бяха в боксовете. Тогава обаче ФИА си затвори очите за този проблем.

През този сезон забранените часове ще са еднакви през всички уикенди, за да се избегнат недоразумения, независимо от програмата на състезанието.

Освен това ФИА има желание да даде на пилотите възможност за правенето на повече обиколки в събота сутринта, ако в петък например е валяло. За да стане това в събота се разрешава използването на още един комплект сухи гуми, в случай че петъчните сесии са обявени за дъждовни.