Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА проверява всички шахти по пистата в Лас Вегас, открити са още...

ФИА проверява всички шахти по пистата в Лас Вегас, открити са още проблеми

3052
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас, ФИА
снимка: Иван Тенчев

Иван Тенчев, Лас Вегас. Рейс контролът на ФИА проверява всички шахти по пистата в Лас Вегас. Първата тренировка на новото трасе на практика не се състоя, след като проблем с една от тях доведе до удари на няколко пилоти и сериозни повреди по автомобилите им. Първоначалната проверка на останалите шахти е открила още проблеми. От Формула 1 пък твърдят, че има грижи само на едно място.

Според първото съобщение от страна на ФИА „бетонната рамка около капака на шахтата е източник на проблемите от първата свободна тренировка“. По принцип шахтите са били запечатани, но е имало измъквания и размествания заради генерираното от болидите от Формула 1 аеропритискане.

Проверката на трасето в Лас Вегас тази седмица е била проведена два пъти от рейс директора Нилс Витик точно заради проблеми по пистата

Първата е била във вторник. Тогава е имало много недовършени неща и се е наложило да бъде повторена в сряда. В момента, когато се провеждаше откриващата Гран при на Лас Вегас церемония, всъщност трасето все още не е имало окончателно одобрение от рейс директора, тоест от ФИА.

Марк Жене пък обясни, че Карлос Сайнц е усетил удара в долната част на гърба си, но е добре. Той допълни също така, че в Скудерията все още не знаят дали щетите са само по пода или има повреди и по шасито и дори задвижващата система на колата. Затова в момента се проверява всичко. Информацията бе потвърдена и от шефа на Ферари Фредерик Васьор. Французинът допълни, че се надяват Сайнц да има възможност да участва във втората тренировка. Малко след това изключително ядосан заяви, че испанският пилот на Скудерията няма да може да кара в следващата сесия.

„Това е абсолютно недопустимо. Трябва да сменим шасито, има повреди по монокока, по двигателя, батерията. Всичко това ще ни коства цяло състояние“, заяви Васьор

От Алпин съобщиха, че се налага смяна на шасито на Естебан Окон. Неговият автомобил също пострада от удар в шахтата. Щетите по Алфа Ромео-то на Гуаню Жу засега са съсредоточени само по пода.

В момента рейс контролът на ФИА обсъжда как да се процедира оттук нататък. Трябва да се вземе решение какво да се прави с шахтите, дали да се промени часът за начало на втората сесия, дали тя да бъде удължена за наваксване на прекъсването на първата тренировка и т.н.