Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА провежда преглед на регулаторни процеси, обмисля калници за дъжд и по-строги...

ФИА провежда преглед на регулаторни процеси, обмисля калници за дъжд и по-строги наказания за повече двигатели в F1

1508
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

Комисията на ФИА за Формула 1 взе редица решения за световния шампионат на свое заседание.

Регулаторен и отсъждащ процес

Провежда се обстоен преглед на спортните правила за 2024 г. Целта е еволюция и усъвършенстване на регулаторните процеси. В рамките на ревюто ще се провеждат консултации с ФОМ и отбори. Необходимите промени трябва да бъдат одобрени до края на април 2023 г. ФИА ще извърши и цялостен общ преглед на процесите за достигане на решения по различни казуси.

Промени във връзка със сесии на дъжд

Информацията от страна на пилотите сочи, че при екстремно мокро време на пистата има намалена видимост в настоящото поколение болиди. Това е основен фактор за започване на стартова процедура или спиране на сесии. ФИА ще проведе проучване какви части са необходими, за да се елиминира водният спрей, създаван от колите в такива условия. Проучването е съсредоточено в няколко аспекта:

  • Възможност за въвеждане на стандартни калници, които да се използват в такива условия.
  • Проучване влиянието на водата от повърхността на настилката, която навлиза през отворите на пода.
  • Създаване на компоненти, които да не затрудняват смяната на гуми при спиране в бокса.
  • Проучване на още възможности за подобряване на видимостта като например допълнителни светлини.
  • Допълнителните компоненти да се монтират преди състезание или при спиране заради екстремно мокри условия.

На комисията са били представени предварителната работа по проучванията и първоначална концепция.

Наказания за използване на повече от допустимите задвижващи системи

По време заседанието на комисията за Формула 1 на ФИА са обсъдени възможни промени в наказанията, свързани с нарушенията на правилата за използван брой задвижващи системи по време на сезона. Постигнато е съгласие, че настоящата система не е достатъчно добра в това да откаже отборите от стратегически смени на агрегати. Системата позволява на екипите да сменят по-голям от необходимия брой елементи, след като даден пилот вече има определена санкция. Това води до по-големи разходи за части и подкопава идеята за ограничение в броя на използваните задвижващи системи.

Въпросът ще продължи да се дискутира.

Одеяла за гумите, стратегия за 2023-2025 г.

Целта на ФИА и ФОМ остава одеялата за загряване на гумите да бъдат премахнати за 2024 г. След многобройни дискусии и информация от страна на пилотите обаче, комисията реши да отложи крайното решение до юли 2023 г. Целта е да се съберат допълнителни данни, за да се вземе напълно информирано решение.

Активиране на DRS след старт, рестарт или при кола за сигурност

Комисията одобри предложение да се проучи метод, който да позволи колите в колоната да се движат по-близо една до друга и да се окуражат надбягванията посредством активирането на DRS обиколка след старта на състезание или спринт, или след рестарт при прибиране на кола за сигурност. Това ще бъде изпробвано във всички спринтове през 2023 г. с идеята да бъде въведено в надпреварите през 2024 г.

Закрит парк за състезателни уикенди със спринт

Дискутирани е начин да се опростя процесите в закрит парк по време на състезателни уикенд със спринт. Натоварването на служителите на ФИА през тези уикенди е сериозно увеличено. Причината е повишеният брой молби за различни дейности между квалификацията и спринта.

Допълнителни средства при инциденти

Настоящата система, създадена за справяне с щетите от инциденти по време на спринтове, ще бъде опростена. Определянето стойността на щетите ще бъде заменено от точно определени средства за всеки състезателен уикенд, включващ спринт. Комисията одобри увеличението $150 000 на $300 000 от 2023 г. нататък.

„Формула 1 очевидно е в много силна позиция в момента. Растежът и просперитетът в немалка степен се дължат на упоритата работа на хората от ФИА, официални лица и доброволци, на Стефано Доменикали и неговата организация. Бих искал да благодаря на всички, както и на участниците, представени и в комисията за Формула 1, които направиха фантастично шоу тази година.“

„Като се имат предвид последните състезания, мисля, че можем да очакваме много вълнуваща 2023 г. Ще продължим да се трудим за подобрение на спорта във всички области“, коментира президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем

„Формула 1 имаше невероятен сезон и продължава да бележи ръст по цял свят. Това не би било възможно без работата на всички от комисията и отборите им. Всички се трудим заедно, за да продължим да подобряваме спорта за феновете си“, допълни президентът и CEO на F1 Стефано Доменикали.