Начало Рали ФИА раздаде купите на видео гала

ФИА раздаде купите на видео гала

1281
0
ФИА видео гала
снимка: ФИА

В края на една безпрецедентна година ФИА проведе необичайна гала, на която да раздаде спечелените в шампионатите й тази година купи. Пандемията от COVID-19 доведе до мерки, които федерацията наложи във всичките си първенства, както и при това събитие. Шампионите, подгласниците им, членовете на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА, гостите и публиката се присъединиха към галата чрез видео конферетна връзка.

„2020-та бе безпрецедентна година и е забележително, че стигнахме до тук и имаме възможност да почетем шампионите си“, заяви президентът на ФИА Жан Тод. „За съжаление те не мога да присъстват лично, но най-важното е, че успяхме организираме първенствата и сега имаме шампиони. Бих искал да отбележа приноса на всички, направили това възможно.“

През 2020 г. Люис Хамилтън спечели световния шампионат на Формула 1 за седми път в кариерата си

Така той изравни постижението на Михаел Шумахер. След този сезон англичанинът има 95 победи. Хамилтън получи и приза Личност на годината. Той се дава след избор на представителите на медиите. Пилотът на Мерцедес взе и още два приза. Единият бе от специалните награди на президента за изключителни постижения, кураж и спортсменство, споделен с Михаел Шумахер. Другият бе от Автомобилния клуб на Италия (Automobile Club d’Italia – ACI) за пилота, спечелил най-много точки в трите F1 старта, проведени тази година в страната. Хамилтън спечели надпреварите за Големите награди на Тоскана и Емилия Романя и бе седми в Гран при Италия, като и в трите записа най-бързите обиколки. Това му донесе общо 59 точки от общия актив за сезона (347).

Съпругата на Михаел Шумахер Корина прие наградата от негово име. Бе отбелязано, че фондацията Keep Fighting, която е вдъхновена от Михаел и създадена от семейството му, наскоро стана първата организация, дарила 5000 каски на кампанията ФИА Affordable and Safe Helmet.

„Михаел винаги е имал голямо сърце и е помагал на хора в нужда. С тази фондация искаме да продължим неговото дело“, каза Корина Шумахер.

Третият президентски приз бе за спасителните екипи, работили след катастрофата на Ромен Грожан в началото на Гран при на Бахрейн.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсиа получиха признание за седми път в кариерите си като WRC шампиони. Отборът на Хюндай бе отличен за втората си поредна титла при конструкторите в световния рали шампионат

Йохан Кристоферсон пък спечели трета титла в световния раликрос.

В първенството на планетата за издръжливост (WEC – World Endurance Championship) първи стана екипажът Майк Конуей/Камуи Кобаяши/Хосе Мария Лопес. В WTCR отбелязаха най-младия шампион в историята си – 24-годишният Ян Ерлашер. Във Формула Е триумфира Антонио Феликс да Коща. Битката във Формула 2 продължи до самия финал на последното състезание, като в нея надделя Мик Шумахер. Оскар Пиастри взе титлата във Формула 3.

За Новак на годината – награда, за която гласуват пилоти, участвали в първия си сезон в шампионат на ФИА – бе обявен 20-годишният Юки Цунода. Кими Райконен получи приза на федерацията за най-забележителен момент през сезона. Това е единствената награда, за която на уебсайта на организацията гласуват фенове.