Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разреши на Ферари да дава по-стари двигатели на Торо Росо

ФИА разреши на Ферари да дава по-стари двигатели на Торо Росо

33
0

Международната автомобилна федерация (ФИА) разреши на Ферари да доставя задвижващи системи на Торо Росо през следващия сезон, които са със спецификация от 2015 г. По-малкият отбор на Дитрих Матешиц, също както и големият Ред Бул, се отказа от френските мотори заради тяхната недостатъчна мощност и слаба издръжливост.

Съответно екипът от Фаенца се насочи към Скудерията, с която имаше партньорство за двигатели в периода 2007-2013 г. Двете страни се договориха за 2016 г., но за тазгодишните мотори на Ферари. А по новия правилник е забранено две различни спецификации на един производител да бъдат използвани в един и същ сезон.

Затова беше нужно специално разрешение, което беше получено след срещата на Световния моторспортен съвет на ФИА в Париж. Централата също така разреши на Ферари да снабдява с по-стари двигатели още един – 4-и екип (заедно със своя собствен) през 2016 г., като за момента клиенти на екипа от Маранело за догодина са Заубер и Торо Росо.

ФИА също така очаквано одобри и по-голямата свобода при развитието на двигателите за производителите. За 2016 г. възможностите за развитие (или т.н. токени) отново ще бъдат 32, за 2017 г. ще са 25, а за 2018 и 2019 г. съответно ще намалеят на 20 и 15.