Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разреши тестовете за заместващите пилоти

ФИА разреши тестовете за заместващите пилоти

31
0

От догодина на пилотите, които се включват в шампионата след като сезона вече е стартирал, за да заместят даден титуляр, ще бъде позволено да тестват актуалния автомобил на техния отбор преди да вземат участие в първото си състезание.

Въпросът с тези тестове бе повдигнат тази година, когато имаше редица дошли по този начин пилоти, които или досега не бяха вземали участие в състезание от Ф1, или бяха правили това преди много време.

Хайме Алгерсиари, Лука Бадоер, Ромейн Грожан, Тонио Лиуци и Камуи Кобаяши се включиха в шампионата като заместници, а правилата, забраняващи тестове по време на сезона, не им позволиха да добият впечатления от актуалните коли на техните отбори преди първия им състезателен уикенд.

Отсега нататък всеки заместващ пилот ще може да тества автомобила на своя екип 14 дни преди и 14 дни след първия си старт като заместник. Това обаче ще бъде позволено само на пилоти, които не са участвали в надпревара през последните два сезона във Ф1, а тестовете ще трябва да се провеждат на писта, която не е домакин на състезание от календара.

Ако даден отбор проведе тест с пилот, който впоследствие не се състезава, то той ще бъде наказан с отнемането на един ден  от предсезонните тестове през следващата година. Това на практика значи, че ако един екип реши да жертва един ден от предсезонните си тестове за следващата година, то той ще може да проведе такъв с тест-пилот по време на сезона.