Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разясни правилото за връщане на позиция

ФИА разясни правилото за връщане на позиция

46
0

При нелегитимно спечелване на позиция, освен че тя трябва да бъде върната, трябва да се изчака и преминаването на поне един завой, преди да се възобнови атаката.

На пилотите от Формула 1 бе разяснено, че те трябва да изчакат поне един завой, преди да възобновят опитите си за спечелване на позиция в случай, че в бъдеще някои пресече през шикан.
В светлината на противоречията около Луис Хамилтън в Белгия, това разяснение бе поискано от пилотите по време на редовния петъчен брифинг с директора на състезанията Чарли Уайтинг, за да е ясно какво е позволено и какво не.
Беше уточнено, че в случай когато пилот пресече шикан и спечели позиция в резултат на това, той не само че трябва да върне позицията, но също така да изчака един завой преди да направи нов опит за изпреварване.
Това изчакване ще премахне съмненията, че пилотът е спечелил предимство.
На Спа Хамилтън върна позицията, която спечели пред Райконен, пресичайки шикана, но след това почти веднага го изпревари отново при спирането за завоя Ла Сорс.
Стюардите на състезанието счетоха, че Хамилтън е спечелил предимство с това си действие и му присъдиха наказание от 25 секунди, което го лиши от победата и го прати на трето място.
Пилотът на Ред Бул Марк Уебър приветства разяснението, което се очаква да сведе до минимум шансовете от повторение на ситуацията от неделя.
„Ние все още се опитваме да намерим решение за втория шикан тук, тъй като мислим, че възможно той да бъде