Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА с изявление по повод оттеглянето на BMW

ФИА с изявление по повод оттеглянето на BMW

19
0

Taзи сутрин BMW официално обяви, че ще се оттегли от шампионата в края на тази година. Веднага след оповестяването на информацията, ФИА също излезе със свое изявление, в което подчертава, че оттеглянето на компанията е още едно доказателство, че е наложително разходите в спорта да бъдат намалени.

„Oт известно време насам стана ясно, че моторните спортове не могат да игнорират световната икономическа криза. Не може да се очаква от автопроизводителите да хвърлят огромни средства във Формула 1, след като тяхното оцеляване зависи от съкращения, затваряне на фабрики и подкрепата на данъкоплатците.

Нужни бяха масивни съкращения на разходите, за да се намали напрежението върху производителите след напускането на Хонда, но също така и за да се докарат нови отбори в спорта. Ако тези правила не бяха толкова силно съботирани от няколко шефове на отбори, напускането на BMW, както и подобни действия в бъдеще можеха да бъдат избегнати.

Не е тайна, че тези мерки не преминаха по начина, по който на ФИА й се искаше, но компромис е нужен в интерес на хармонията в спорта. Надяваме се, че това ще е достатъчно, за да се предотвратят отказванията за в бъдеще и че това ще допринесе за солидна основа във Формула 1″, се казва в изявлението на федерацията.