Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА с нова техническа директива за забрана на огъващи се крила

ФИА с нова техническа директива за забрана на огъващи се крила

23955
0
Астън Мартин F1, предно крило
снимка: Спас Генев

Нова техническа директива на ФИА цели да прекрати практика, която според федерацията отбори от Формула 1 използват, за да придадат допълнителна гъвкавост на крилата си. Според информация на Моторспорт тимът на Астън Мартин е бил предупреден още в Азербайджан в началото на сезон 2023 да промени конструкцията на предното крило.

Смята се, че става дума за конструкция, позволяваща известна подвижност на компоненти от предни и задни крила. Възможността за движение не може да се установи при стандартните краш и тестове с натоварване.

Директивата е TD018 и е разпратена до отборите преди надпреварата в Нидерландия миналия уикенд. В нея се посочва, че според ФИА „се използват конструкции с нарочно проектиран конкретен дизайн, създаващ движение между съседни елементи“

Цитирана е точка 3.2.2 от техническите правила на Формула 1. Тя гласи, че всички компоненти трябва да са неподвижни и съответно да нямат влияние върху аеродинамичното представяне на колите. Казва се също така, че „тези компоненти трябва да представляват равномерна и солидна непрекъсната повърхност при всякакви обстоятелства“.

Отсега нататък при хомологиране и промени на крилата F1 отборите ще трябва да представят на ФИА чертежи и схеми за сглобките на елементите на предното крило към носа и на страниците на задното към структурите в задната част на автомобилите. Така федерацията ще може да проверява по-детайлно монтирането и извън изпитанията с натоварване, които се прилагат, за да се установи дали нещо се огъва повече от допустимото. Чертежите и схемите за настоящите конструкции трябва да бъдат предадени до 8 септември.

Изискванията на TD018 влизат в сила от Гран при на Сингапур, която е в средата на септември. (Самото състезание е на 17 септември.) Причината за това е да се даде време на отборите, ако някой екип трябва да промени нещо по крилата си. ФИА винаги постъпва по този начин при въвеждането на изисквания по време на самия сезон.