Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА са готови да подновят договора на Пирели за 2014 г.

ФИА са готови да подновят договора на Пирели за 2014 г.

52
0
гуми,Пирели

ФИА са готови да подновят договора на Пирели за 2014 г., заяви президентът на международната автомобилна федерация Жан Тод на пистата Монца. Той оповести само едно условие – ако отборите и Бърни Екълстоун са съгласни. Екипите и управляващият търговските права на Формула 1 обаче имат споразумения с италианския производител от повече от два месеца, така че това може да е знак за края на сагата кой ще доставя гуми от догодина.

Какъв е смисълът от нов конкурс, ако всички са доволни? Ако всички са единодушни, а ние въпреки това открием процедура, знаете ли какво ще си кажат хората? „Той е против Пирели и се опитва да вкара Мишлен“ – коментира Тод.

Слуховете за евентуално връщане на френския производител в спорта се засилиха особено много по време на Гран при на Белгия. Според определени наблюдатели Тод лобира за Мишлен, но това твърдение остава само слух. Самият той отхвърли с насмешка приказките, че работи в полза на компанията заради това, че е французин. Тод изтъкна факта, че преди във Формула 1 работеше с Бриджстоун, а Мишлен бяха най-големият им съперник.

Знам точно какво трябва да се направи, но в момента текат определени дискусии, които трябва да приключат. Разговорите са с отборите и носителя на търговските права. Знам за проявения от Мишлен интерес. В крайна сметка ще направим това, което трябва. Аз лично няма да сторя нищо, създаващо противоречия – допълни Тод.

Президентът на ФИА се видя вчера с Екълстоун на Монца и сред обсъжданите въпроси бе и ситуацията с гумите. Днес французинът ще се срещне и с председателя на Пирели Марко Тронкети Провера. Спортният директор на италианската компания Пол Хембри пък заяви по-рано този уикенд, че всичките 11 отбора и Екълстоун вече имат договори с доставчика, така че остава единствено ФИА да завърши сделката.